2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

„Óráink lehetnek hátra” - üzenetet küldött egy parancsnok Mariupolból

Az Azovsztal vas- és acélmű - egy hatalmas, 4 négyzetmérföld alapterületű üzem - az ukrán ellenállás utolsó bástyája Mariupolban. Innen küldött videóüzenetet egy tengerészgyalogos parancsnok, Szergej Volina szerda kora reggel a BBC-nek és más nemzetközi médiumoknak is.

A videón Volina arról beszél, hogy csapatai nem adják meg magukat, de könnyen lehet, hogy csak napjaik vagy óráik vannak hátra. Hatalmas, tízszeres túlerőben vannak az oroszok - földön, tűzerőben, levegőben, tankokban, felszerelésben.

 

 

 

Volina azt mondja, hogy katonák mellett sok nő és gyermek is rejtőzködik az Azovsztal gyárában. A parancsnok a nemzetközi erők segítségét kéri ahhoz, hogy a civileket ki tudják menekíteni Mariupolból, és egy biztonságos harmadik ország területére szállítani.

 

Elmondása szerint legalább 500 sérült katona van a gyárban és még több száz ártatlan civil.

Elvileg egy előzetes megállapodás született már az oroszok és ukránok között arról, hogy humanitárius folyosót hoznak létre civilek számára, igaz, a korábbi hasonló egyezségek nem vezettek eredményre. Az egyelőre nem világos, hogy az ukrán kormány által küldött 90 busz szerdán hol és milyen körülmények között érkezhet meg a kikötővárosba.

Az orosz sereg két ultimátumot is adott már a város védőinek, de ők továbbra is kitartanak. Mariupol stratégiai célpont Oroszország számára az invázió első napja óta.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij múlt héten azt mondta a BBC-nek, hogy a 20 ezret meghaladhatja a mariupoli bombázások áldozatainak száma, és további tízezrek lehetnek, akiket az orosz haderő elhurcolt a városból.

(BBC)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató