2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

60 szír és afgán menekültet zsúfoltak egy teherautó rakterébe embercsempészek, Lajosmizsénél fogták el őket

A Kecskeméti Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt vádat emelt két szerb férfi ellen, akik 2021. december 19-én egy teherautóval embertelen körülmények között 60 embert akartak Nyugat-Európába csempészni. Lajosmizsén a raktér ajtaján dörömbölő bevándorlókat kénytelenek voltak kiengedni – áll a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

A vádirat szerint a szerb embercsempészek 2021. december 19-én kora reggel egy teherautóval és egy személyautóval a szerb-magyar határ közelébe, Kisszállás térségébe hajtottak. Itt felvettek a teherautóba 60 szír és afgán bevándorlót, akik illegálisan lépték át a határt és Nyugat-Európába tartottak.

A tehergépkocsi zárt rakterének azonban nem volt szellőzése és a raktér ajtaját belülről ki sem lehetett nyitni. A személyszállításra alkalmatlan raktérben ülések, biztonsági berendezések nem voltak és higiéniai eszközök, víz, élelmiszer sem.

Az egyik vádlott a teherautót vezette az M5-ös autópályán Nyugat-Európa felé, míg bűntársa egy személyautóval előfutóként hajtott előtte, hogy figyelmeztetni tudja az esetleges rendőri ellenőrzésekre.

A levegőtlen raktérben elfogyott az oxigén, az embertelen körülmények miatt Kecskemét térségében dörömbölni kezdtek a raktér ajtaján. A vádlottak Kecskemétnél letértek a sztrádáról és Lajosmizse belterületén megálltak. Kiengedték a menekülteket, akik szétszéledtek a városban. A vádlottak a teherautót hátrahagyva az előfutó autóval elhajtottak.

A lakossági bejelentések miatt a helyszínre érkező rendőrök elfogták a menekültet és az embercsempészek is rendőrkézre kerültek, Mórahalmon érték utol őket. Az őrizetbe vett vádlottakat a nyomozási bíró le is tartóztatta.

A járási ügyészség a vádlottakat a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja és végrehajtandó börtön, valamint kiutasítás kiszabását indítványozta velük szemben. Ha a vádlottak az előkészítő ülésen a bűnösségüket beismerik, az ügyész 5 év végrehajtandó börtön és 10 év kiutasítás kiszabását indítványozta velük szemben. A vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság dönt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató