2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Börtönbe kerülhet Robert Fico

Robert Fico volt kormányának több tagját is letartóztatták már a szlovák hatóságok, legutóbb az egykori belügyminisztert, most pedig magát Ficót is ez fenyegeti: bűnszervezet létrehozásával, hatalmi visszaéléssel és adótitok megszegésével gyanúsítják és a rendőrség már fel is szólította az ügyészséget, hogy kezdeményezzék a volt kormányfő letartóztatását.

Eddig csak az egykori belügyminiszter kezén csattant a bilincs, mivel Ficót parlamenti képviselőként mentelmi jog illeti meg, ezért jelenleg ő szabad lábon van, a rendőrség jövő héten hallgathatja ki.

Azonban úgy tűnik, nem marad ez sokáig így, ugyanis a szlovák rendőrség csütörtök reggel bejelentette, arra kéri az ügyészséget, hogy rendelje el mind Fico, mind Kaliňák letartóztatását, aminek az ügyészség eleget is fog tenni – számol be róla a Denník N.

Az ügyészség mindkét gyanúsított ellen letartóztatást fog kérni, és a letartóztatás már folyamatban is van, azonban Fico esetében ez kicsit bonyolultabb, mivel parlamenti képviselőként mentelmi jog illeti meg, így először a parlamentnek kell döntenie a mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Miután az ügyészség kéri Fico mentelmi jogának felfüggesztését, először majd a Szlovák Nemzeti Tanács ezzel foglalkozó bizottsága foglalkozik az üggyel, ezután pedig a törvényhozás feles többséggel szavaz az egykori miniszterelnök, a szociál-populista Smer-SD elnökének sorsáról, viszont mind a bizottságban, mind a törvényhozásban többségben van a választások előtt a korrupció elleni küzdelemmel kampányoló kormánypártoknak. Mint arra a Denník leendő magyar nyelvű portálja, a Napunk felhívja a figyelmet, Fico jelenleg abban bízhat, hogy Maroš Žilinka főügyész elkaszálja a rendőrségi indítványt – írja a Mandiner.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató