2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Macron melletti voksolásra buzdít Olaf Scholz

A politikusok erről szóló véleménycikke a Le Monde című francia napilapban jelent meg csütörtökön.

Leszögezték: a franciákra váró választás nemcsak Franciaország, hanem „Európában mindannyiunk számára” rendkívül fontos.

„Egy demokrata és egy szélsőjobboldali jelölt között kell választani”

– hangsúlyozták, nevek említése nélkül, hozzátéve, hogy míg az előbbi úgy véli, országa az „erős és autonóm Európai Unión belül lehet erős”, az utóbbi "nyíltan azok mellé állt, akik nyíltan a szabadságunk és demokráciánk ellen intéznek támadást".

A három politikus egyúttal reményét fejezte ki, hogy az állampolgárok április 24-én „olyan franciát választanak, aki megvédi közösen vallott értékeinket”.

„A populisták az orosz elnököt tették meg követendő példának”

A vezetők azt vetették emellett „a populisták és a szélsőjobboldal” szemére, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt tették meg követendő ideológiai és politikai példának.

„Nem szabad ezt elfelejtenünk, még akkor sem, ha e politikusok ma igyekeznek távolságot tartani az orosz agresszorral szemben” 

– idézi a napilap.

Az ukrajnai háború a demokrácia, a szuverenitás, a szabadság és a jogállam elleni támadás


Az ukrajnai háborút a politikusok „a demokrácia, a szuverenitás, a szabadság és a jogállam” elleni támadásnak nevezték, s úgy vélték, hogy „a határok erővel történő újrarajzolásának” kockázatával jár, „mint oly sokszor véres történelmünk során”.

Április 24-én Franciaországban Emmanuel Macron jelenlegi elnök és a jobboldali szuverenista Marine Le Pen között választanak. A két politikus szerda este televíziós vitában csapott össze.

Négy nappal a vasárnapi második forduló előtt a legfrissebb, még a tévévita előtt készült felmérések Emmanuel Macron 54-56,5 százalékos győzelmét jelzik, míg Marine Le Pen a szavazatok 43,5-46 százalékára számíthat. Öt évvel ezelőtt Macron kétharmados győzelmet aratott Le Pen felett.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató