2022. június 28. - Irén, Levente
EUR : 403.52
USD : 381.29
Időjárás ikon35°21°

Dübörgött húsvétkor a turizmus Magyarországon

A húsvéti hosszú hétvégén 553 ezer vendégéjszakát töltöttek el a vendégek a hazai szálláshelyeken, ami az előzetes várakozásokat is meghaladja, és 40 százalékkal a kiemelkedőnek számító március 15-i hétvége forgalmát is felülmúlta – írta a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A fővárosba leginkább a külföldiek, míg vidékre a belföldi vendégek foglaltak. Budapest, Balaton, Mátra-Bükk és a főváros környéke voltak a legnépszerűbb úti célok. A belföldi vendégek 337 ezer (61%), a külföldiek 216 ezer (39%) éjszakát töltöttek el a magyarországi szálláshelyeken.

Budapesten a forgalom negyede koncentrálódott (139 ezer vendégéjszaka), amelynek többsége (85%) külföldi vendégektől származott. A vidéki Magyarországon eltöltött 414 ezer vendégéjszaka 77 százaléka hazai utazókhoz köthető, akik körében a legnépszerűbb települések Hajdúszoboszló, Balatonfüred, Zalakaros, Gyula és Eger voltak. A külföldiek leginkább Budapestre, Hévízre, Bükre, Sárvárra és Hajdúszoboszlóra utaztak.

Országos szinten a vendégéjszakák felét (49%) szállodákban, több mint egyharmadát (35%) magán- és egyéb szálláshelyeken töltötték el a vendégek. A fővárosban magasabb volt a szállodák részesedése (55%). A szállodák kapacitáskihasználtsága a pénteki és szombati napokon (04.15–16.) a négy- és ötcsillagos egységekben érte el a legmagasabb értéket, a fővárosban megközelítette a 80 százalékot, a vidéki szállodákban a hetvenet.

Az ünnepi hétvége forgalma a bevételekben is megmutatkozott, a 9,6 milliárd forintos forgalomból ötmilliárd a belföldiekhez köthető. A vendéglátóhelyek árbevétele meghaladta a 18 milliárd forintot. Csütörtökön, pénteken és szombaton is napi 4 milliárd forint feletti bevételt könyvelhettek el, ami kiemelkedő teljesítmény.

A március 15-i hétvége után a húsvéti időszak alapján is minden esély megvan rá, hogy az idei forgalom felülmúlja a tavalyit. A legközelebbi, pünkösdi hosszú hétvégére, június elejére már most megkezdődtek a foglalások.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató