2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Elveszti floridai adókedvezményét a Disney, mert tiltakoztak a helyi LMBT törvény ellen

A floridai törvényhozás elfogadott csütörtökön egy törvénymódosítást, ami megvonná a Walt Disney Co’ különleges adóstátuszát az államban. A törvény hamarosan Ron DeSantis kormányzó asztalára kerülhet, aki szinte biztosan alá fogja azt írni, írja a Guardian.

A Disneyt azért bünteti az állam republikánus vezetése, mert a szórakoztatóipari óriáscég tiltakozott az új homofób törvény ellen, amely korlátozza, hogy az iskolákban mennyit lehet beszélni az LMBT-kérdésekről.

A Disney még 1967-ben kapta meg a különleges státuszt, mely értelmében maga rendelkezhetett a Disney World parknak helyet adó 10 ezer hektáros területtel. Ezt vonhatják most meg a cégtől. DeSantis kormányzó váratlanul dobta be a törvényjavaslat ötletét a törvényhozásnak a héten, de a republikánus többség vevő volt rá, és pillanatok alatt el is fogadták.

„Ha a Disney harcolni akar, akkor rossz embert választottak. Nem fogom hagyni, hogy egy kaliforniai székhelyű wokevállalat irányítsa az államunkat” – írta a kormányzó támogatóinak kiküldött levelében szerdán.

A Disney az egyik legnagyobb magánszektorbeli foglalkoztató az államban, és az eddig hatályos törvény értelmében eddig ők voltak felelősek a területükön a közművek működéséért, a tűzoltásért és az utak karbantartásáéért, cserébe viszont mentesültek egyes adók megfizetése alól. A változás 2023 nyarától léphet majd életbe.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató