2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Tévesen közölt kínai támadásról szóló hírt egy tajvani tévé

Lemondott pénteken a CTS nevű tajvani hírcsatorna vezetője, Csen Ja-ling, valamint a csatornát üzemeltető közszolgálati Taiwan Broadcasting System (TBS) igazgatótanácsának elnöke, Csen Jü-csju, miután a héten a CTS főcímei között tévedésből Tajvan elleni kínai invázióról és nem létező természeti katasztrófákról szóló hírek jelentek meg.

A CTS szerda reggeli hírműsorában olyan szalagcímeket lehetett olvasni, melyek szerint a sziget „a háború szélén áll”, a legnépesebb várost, Hszinpejt (Új-Tajpejt) kínai rakétatámadás érte, illetve arról is hírt adtak, hogy robbanás történt a tajpeji kikötőben, s több hajó és épület megsemmisült. Egyéb szalagcímek emellett Tajpejt sújtó heves jégesőről, Tajvan északi részén kitört vulkánról, valamint újonnan felfedezett olajmezőkről számoltak be. A CTS még aznap elnézést kért. A téves híradásokkal kapcsolatban azt mondták, hogy a képek a katasztrófavédelem korábbi videofelvételei közül származnak, amelyeket egy májusi katasztrófavédelmi gyakorlaton kellett volna levetíteni. A televízió részéről pénteken hozzátették, hogy vizsgálatot indítottak.

A tévedés jó lecke volt újságíró barátaink számára

– jelentette ki Cseu Kuo-cseng tajvani védelmi miniszter az üggyel kapcsolatban. Kína saját területének, szakadár tartományának tekinti az 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormányzattal rendelkező szigetet.

Az Egyesült Államok pontosan megismétli az ukrán forgatókönyvet Tajvanon

A tajvani hatóságok a közeljövőben földi telepítésű, akár 1200 kilométeres hatótávolságú cirkálórakéták tömeggyártását kívánják megkezdeni, amelyek akár Sanghajra is csapást mérhetnek - jelentette a Sankei nevű japán lap forrásokra hivatkozva.

Kína provokálása - pontosan ugyanolyan forgatókönyv szerint, mint Oroszországé - teljes gőzzel folyik.

A lényeg, hogy Tajvan elhamarkodott telítése fegyverekkel - kizárólag támadó, például rakétákkal és haubikokkal - és a térségen belüli hisztéria felhúzása, párosulva a "boszorkányüldözéssel", illetve más ismert "mccarthyizmusokkal", Peking közelgő "agressziójának" feltétlen bizonyítékaként jelenik meg.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató