2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Fico: Nem Magyarország vagy Lengyelország, hanem Szlovákia a fekély Európa testén

Szijjártó Péter külügyminiszter úgy fogalmazott: a hírek szerint a szlovák ellenzék vezetőjét börtönbe akarják küldeni, ezért most indokolt a szokásosnál is nagyobb és szorosabb figyelem.

Mi itt Magyarországon figyelemmel követjük a Szlovákiában jelenleg zajló szokatlan belpolitikai eseményeket – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek szombaton. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a hírek szerint az ellenzék vezetőjét börtönbe akarják küldeni, ezért most indokolt a szokásosnál is nagyobb és szorosabb figyelem.

A politikus azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) eljárást indított Robert Fico korábbi szlovák kormányfő, a jelenleg ellenzéki Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke, valamint kormányának egykori belügyminisztere, Robert Kalinák ellen.



Robert Fico a vádakat alaptalannak és politikai bosszúnak minősítette

A két szlovák politikust bűnszövetkezet létrehozásával és támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetésével gyanúsították meg.

Robert Fico a vádakat alaptalannak és politikai bosszúnak minősítette szombaton Pozsonyban a TA3 hírtelevízió által közvetített sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a történésekről levélben tájékoztatta volt partnereit az – uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő – Európai Tanácsban, valamint az Európai Parlament pártjainak frakcióit. A volt miniszterelnök leszögezte: „a mai szlovák társadalom nem demokratikus, Szlovákia nem jogállam”, hanem „amerikai tartomány”. Szerinte

az ország élén „bűnözők” állnak, míg Zuzana Caputová köztársasági elnök „amerikai nőcike”,

aki Washington érdekeit szolgálja.

Fico: Európában nem Magyarország vagy Lengyelország a probléma

Újságírói kérdésre válaszolva Fico megismételte: Európában nem Magyarország vagy Lengyelország a probléma, fekély Európa testén, hanem Szlovákia, ahol a kormányzat „el akarja takarítani útjából” és „börtönbe akarja csukatni” a legerősebb ellenzéki párt vezetőjét. Fico a legélesebben Igor Matovic volt kormányfőt, pénzügyminisztert, illetve Daniel Lipsicet, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚSP) vezetőjét bírálta, fasisztának, bűnözőnek minősítve őket.

„Magyarországot azért támadják, mert a kormánypárt teljesíti azt a programot, amelyet a választásokon ígért meg a választóknak" – mutatott rá a volt szlovák miniszterelnök. Robert Kalinák volt belügyminiszter előzetes letartóztatásba helyezéséről várhatóan szombaton délután dönt a Speciális Büntetőbíróság. Robert Fico jelenleg parlamenti képviselő, ezért ellene a büntetőeljárást csak mentelmi jogának megvonása után lehet megindítani. A szlovák parlament ezzel a témával a jövő héten foglalkozik.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató