2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Moldova felszólította Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben területi szuverenitását

A moldovai külügyminisztériumba kérették az orosz nagykövetet, miután Rusztam Minnyekajev orosz vezérőrnagy arról beszélt, hogy ha Moszkva ellenőrzése alá vonná Ukrajna déli részét, kijárata lenne a Dnyeszter menti oroszbarát szakadár területhez, ahol szerinte „az orosz ajkú lakosság elnyomására utaló jelek mutatkoznak”.

Moldova „mély aggodalmát” fejezte ki a nagykövetnek Rusztan Minnyekajev tábornok kijelentése miatt – tudatta közleményében a külügyminisztérium, és felszólította Moszkvát, hogy tartsa tiszteletben területi szuverenitását és semlegességét.

Moldova 1991-ben, a Szovjetunió felbomlása után vált függetlenné, ám a Dnyeszter folyótól keletre levő területen oroszbarát szakadár köztársaság jött létre, amit Transznyisztriaként is szoktak emlegetni. A területen ma is orosz katonák állomásoznak, ezért az ukrajnai háború óta sokan reális veszélynek látják, hogy a harcok Moldovára is átterjednek.

Maia Sandu moldáv elnök éppen pénteken adta át az első iratokat az Európai Unió képviselőjének, amelyek szükségesek országa uniós csatlakozásához.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató