2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Ausztria számára “lehetetlen” az orosz gázembargó – közölte az energiaügyi miniszter

Az orosz földgázimport betiltása “jelenleg lehetetlen” Ausztria számára – jelentette ki Leonore Gewessler, az ország környezetvédelmi, közlekedési, innovációs és technológiai minisztere a hétvégén a sajtónak nyilatkozva.

“Ausztria 80 százalékban függ az orosz gáztól. Bármennyire is fájdalmas, egy gázembargó jelenleg nem lehetséges számunkra, ahogyan néhány más ország számára sem. A szankciók lényege, hogy tovább bírjuk, mint [Vlagyimir Putyin orosz elnök], és ezt gáz nélkül nem tudjuk megtenni” – mondta a tisztviselő a Die Presse am Sonntagnak.

A hónap elején az EU bejelentette, hogy 2027-ig le kívánja állítani az Oroszországból érkező gázszállításokat. A döntést az váltotta ki, hogy Oroszország új, rubelalapú elszámolási mechanizmust vezetett be a gázszállításaiért a Moszkva ellen az EU-ban és más nyugati államokban bevezetett szankciókra válaszul. Ausztria “korai vészhelyzeti” mechanizmust is beindított a gázszállítások kezelésére, amelynek célja az orosz szállításoktól való függőség csökkentése. Gewessler szerint azonban nem valószínű, hogy Európának sikerül a 2027-es határidőig leállítani az orosz gázvásárlást.

“Ez nem megy egyik napról a másikra, és őszintén szólva 2027 nagyon ambiciózus. Minden kivonási tervnek három pillére van: először is csökkenteni kell a gázfogyasztást vagy teljesen lemondani róla, például a gázfűtési rendszer lecserélésével és a zöldáramra való átállással. Másodszor, a hazai termelés növelése, azaz a hidrogén- és biogáztermelés bővítése. Harmadszor pedig új beszállító országok keresése” – mondta egy másik lap, a Kurier beszámolója szerint, megjegyezve, hogy mindezek az intézkedések időigényesek.

Gewessler megjegyezte, hogy az energiaforrások tekintetében az osztrák helyzet jelenlegi állása “az elmúlt 15 év politikájának eredménye, amelyben egyszerűen túl keveset tettek az orosz energiától való függőség csökkentése érdekében”. És miközben hangsúlyozta, hogy az orosz gázimport fokozatos megszüntetése érdekében tett minden lépés prioritás mind Ausztria, mind az EU számára, elismerte, hogy nehéz lenne teljesen leállítani az orosz szállítást.

“EGY GÁZSTOP ESETÉN NEM PUSZTÁN ARRÓL BESZÉLÜNK, HOGY A LAKÁSBAN KÉT FOKKAL ALACSONYABB LESZ A HŐMÉRSÉKLET, HANEM A TERMELÉS VISSZAESÉSÉRŐL, MUNKANÉLKÜLISÉGRŐL ÉS SZEGÉNYSÉGRŐL. TEHÁT EZ EGY OLYAN HELYZET, AMELYBEN NEM HÚZZUK KI OLYAN SOKÁIG, MINT PUTYIN ÚR”

– jelentette ki.

Gewessler szerint a hatóságoknak mégis mindent meg kell tenniük az orosz gázcsapok elzárása érdekében.

“Minden egyes szélturbina az Oroszországtól való nagyobb szabadság és függetlenség jele” – mondta, hozzátéve, hogy Ausztria már most is Norvégiából kapja a gáz egy részét, és tovább bővítheti ellátási láncát a hollandiai, olaszországi és németországi terminálokból származó LNG-vel. A miniszter azonban nem mondta meg, hogy rövid távon mennyi orosz gázt lehetne más szállítókkal helyettesíteni.

“Folyamatos megbeszéléseket folytatok… a vállalatokkal és a szociális partnerekkel. Nagyon szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, és államként először stratégiai gáztartalékról is döntöttünk. Minden forgatókönyvre felkészülünk – a szállítás rövid távú megszakításától és a szállítási mennyiségek ingadozásától kezdve a tartós megszakításig. És igen, ez odáig fajulhat, hogy a nagyfogyasztóknak ideiglenesen le kellene állítaniuk a termelést, hogy a háztartások és a kiemelt fogyasztók, például a kórházak ellátása biztosított legyen” – vázolta a tisztviselő.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató