2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Johnson: “reális lehetőség”, hogy Oroszország megnyerheti a háborút, ami akár 2023-ig is eltarthat

Boris Johnson szerint “reális lehetőség”, hogy az ukrajnai háború a jövő év végéig tarthat, de ragaszkodott ahhoz, hogy Vlagyimir Putyin nem fog sikerrel járni, ha megpróbálja “bedarálni az ukránokat” írja az Insider.

Egy pénteki indiai sajtótájékoztatón a miniszterelnököt a nyugati tisztviselők megjegyzéseiről kérdezték, akik szerint Putyin “még mindig nyerő helyzetben van”, annak ellenére, hogy stratégiai hibákat követ el, és arról hogy a háború akár 2023 végéig folytatódhat:

Johnson így válaszolt:

“A szomorú az, hogy ez egy reális lehetőség.

“Putyinnak hatalmas hadserege van. Nagyon nehéz politikai helyzetben van, mert katasztrofális baklövést követett el. Az egyetlen lehetősége most már tényleg az, hogy továbbra is megpróbálja az ő megdöbbentő, őrlő megközelítését alkalmazni – a tüzérséggel az élen -, és megpróbálja ledarálni az ukránokat. És nagyon közel van ahhoz, hogy biztosítsa a szárazföldi hidat Mariupolban.”

Figyelmeztetve, hogy a helyzet továbbra is “kiszámíthatatlan”, a brit miniszterelnök dicsérte az ukránok “hihetetlen hősiességét és harci hajlandóságát”.

Hozzátette: “Nem számít, hogy Vlagyimir Putyin milyen katonai fölényt tud felmutatni a következő néhány hónapban – és egyetértek azzal, hogy lehet, hogy ez hosszú időszak lesz -, de nem lesz képes legyőzni az ukrán nép lelkét.

Johnson, akire otthon jelentős nyomás nehezedik a régóta húzódó “Korona-Parti” miatt, azt mondta, hogy Nagy-Britannia és szövetségesei “megvizsgálják, mit tehetünk még katonailag”, kiemelve a régióba küldött páncélozott járművek szállítmányát és a tervek, amelyekkel Lengyelországot tankokkal látják el, valamint a gazdasági szankciókat, és “a Putyinra gyakorolt nyomás hullámról hullámra történő fokozását” ígérte.

A bizonytalanság ellenére a miniszterelnök azt is elárulta, hogy Nagy-Britannia újra megnyitja bezárt kijevi nagykövetségét.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató