2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Zivatarriadó: kidőlt fák, sérült tetők az országban

Több északkeleti járásra már másodfokú riasztásokat adott ki a zivatar veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délután. Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket károkozó szél, jelentős mennyiségű csapadék, illetve jégeső kísérhet. Később további járásokra, köztük Budapestre is másodfokú riasztást adtak ki.

A szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a nap folyamán további másodfokú riasztásokat adhatnak ki a heves zivatarok veszélye miatt Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye járásaira.

Az ország többi területén elsőfokú riasztások várhatók. Azt írták, a zivatarokat elsődlegesen viharos – néhol akár 90 kilométer/órásnál erősebb – szél kísérheti, amihez lokálisan nagy mennyiségű – rövid idő alatt akár 25 milliméternyi – csapadék, illetve jégeső is társulhat. A Dunántúl nyugati, északnyugati részén zivatartól függetlenül is lehetnek viharos széllökések.

Az esti, késő esti órákra a zivatarok elhagyják az országot. Ugyanakkor a hétfőre virradó éjszaka második felében délnyugat, dél felől újabb csapadéktömb érkezik, amely a déli, délutáni órákig leginkább az ország délkeleti felét, kétharmadát érinti. Ennek nyomán főképp az Alföldön várhatók zivatarok, néhol intenzív csapadék kíséretében. A déli óráktól a Dunántúl északi és nyugati vidékei fölött is várhatók dörgéssel, villámlással zivatarok. Hétfőn az esti órákban várhatóan mindenütt lecsengenek a zivatarok – írták.

Zivatarlánc, apró jég, széllökések

Sorra pattannak ki a zivatarok, a Tisza vonalánál és a Dunántúlon zivtarlánccá alakultak, írja az Időkép.hu. Hozzáteszik: délután berobbant a légkör, előbb délnyugaton pattant ki zivatar, majd a középső, északi részeken. Ezt követően sorra alakultak a zivatarcellák, előbb a Tisza vonalától kissé nyugatra rendeződtek hosszan egy láncba a zivatarok, majd a Dunántúlon is kialakult két kisebb zivatarlánc. A zivatarokat a sűrű villámláson túl felhőszakadás, apró jég és viharos széllökés kíséri.

Délutánig főleg a fákra, háztetőkre volt veszélyes a vihar

A vasárnapi heves zivatarokkal összefüggésben délutánig jellemzően kidőlt fák, sérült tetőszerkezetek miatt riasztották a tűzoltókat az országban – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az MTI-t.

Dóka Imre a közleményében felidézte, hogy zivatarveszély miatt már több megyére másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Azt írta: a viharos szél miatt már számos riasztást kaptak délután, eddig főként Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Személyi sérülésről eddig nem érkezett információ.

Az OKF helyettes szóvivője mindenkitől azt kéri: mielőtt az autósok útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Fontos, hogy a fák, fasorok mellett kellő óvatossággal közlekedjenek. Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost, sérült közművet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot – hívta fel a figyelmet.

Dóka Imre azt ajánlja, hogy használják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató