2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Pentagon: az USA Oroszország meggyengítését akarja

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter túl gyengének akarja Oroszországot látni egy újabb háborúhoz.

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus miatt Oroszország túlságosan “meggyengüljön” ahhoz, hogy “lerohanjon” egy szomszédos államot – mondta Lloyd Austin védelmi miniszter hétfőn újságíróknak, egy nappal azután, hogy Ukrajnába látogatott, hogy ott találkozzon Volodimir Zelenszkij elnökkel és kabinetjének tagjaival.

Arra a kérdésre, hogy miként határozná meg “Amerika sikercéljait” Ukrajnában, Austin kijelentette, Washington azt szeretné, ha az ország “szuverén terület maradna, demokratikus ország, amely képes megvédeni szuverén területét”.

Majd hozzátette, hogy

az Egyesült Államok azt szeretné, ha Oroszország “meggyengülne” az Ukrajnával fennálló konfliktus miatt.

“Már így is jelentős katonai képességet és sok katonáját elvesztette” – állította Austin, kifejtve, hogy Washington “azt szeretné, ha nem lenne képes nagyon gyorsan újjáépíteni ezt a képességet”.

Antony Blinken amerikai külügyi államtitkár megismételte Austin érzéseit, kijelentve, hogy Moszkva már “kudarcot vallott” abban az állítólagos céljában, hogy “teljesen leigázza Ukrajnát, elvegye szuverenitását, elvegye függetlenségét”. Oroszország azonban nem fejezte ki azt a szándékát, hogy megszállja vagy “leigázza” Ukrajnát sem katonailag, sem más módon.

BLINKEN MÉLTATTA AZ USA ÉS A SZÖVETSÉGESEK ÁLTAL BEVEZETETT SZANKCIÓK HATÁSÁT, KIJELENTVE, HOGY AZ “UKRAJNA MASSZÍV TÁMOGATÁSÁRA, AZ OROSZORSZÁG ELLENI MASSZÍV NYOMÁSGYAKORLÁSRA” IRÁNYULÓ “STRATÉGIÁNAK” “VALÓDI EREDMÉNYEI VANNAK”.

“Azt látjuk, hogy ami Oroszország háborús céljait illeti, Oroszország kudarcot vall, Ukrajna sikerrel jár” – folytatta, és ragaszkodott ahhoz, hogy “a szuverén, független Ukrajna sokkal tovább lesz jelen, mint ameddig Vlagyimir Putyin a hatalmon van, és a mi támogatásunk Ukrajnának a továbbiakban is folytatódni fog… amíg nem látjuk a végső sikert”.

Moszkva ugyanakkor kijelentette, hogy hadművelete a tervek szerint halad, és céljait el fogja érni.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy a jelenlegi szlovákiai amerikai nagykövetet, Bridget Brinket küldi az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetének, betöltve ezzel a 2019 óta betöltetlen pozíciót. Ő azonban egyelőre nem Ukrajnában fog állomásozni, hanem “egynapos kirándulásokat” tesz majd Lengyelországból a nyugat-ukrajnai Lembergbe, amíg Washington újra megnyitja kijevi nagykövetségét.

Blinken és Austin vasárnapi látogatását “biztonsági okokból” titokban tartották, amíg a páros hétfőn már elhagyta az országot. A találkozó során ígéretet tettek arra is, hogy több százmillió dollárral több fegyvert küldenek Ukrajnának, beleértve a “nem szabványos lőszereket” és a légvédelmi rendszerek korszerűsítését, amelynek célja, hogy a kelet-európai országot a NATO-szabványok szintjére emeljék. Az USA a Biden-kormányzás kezdete óta több mint 3 milliárd dollár értékű “biztonsági támogatást” küldött Ukrajnának.

Moszkva többször elítélte az USA és más NATO-országok által Kijevbe küldött fegyverszállításokat, mondván, hogy azok csak destabilizálják a helyzetet és hátráltatják a béke kilátásait. Ragaszkodik ahhoz is, hogy a nyugati konvojok az orosz erők legitim célpontjaivá válnak, amint ukrán területre lépnek.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató