2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Bulgária sem fog fegyvereket szállítani Ukrajnába

A NATO-tag Bulgária kimarad az Ukrajnába irányuló fegyverszállítási versenyből - írja a Bloomberg.

Miközben egyre nagyobb nyomás nehezedik az európai nemzetekre, hogy nehézfegyvereket küldjenek Ukrajnába, a katonai szövetség keleti határán fekvő NATO-tagállam a háttérben maradt. 

Bulgária, annak ellenére, hogy a Kalasnyikov-puskák és lőszerek egyik jelentős gyártója, eddig humanitárius segélyre, sisakokra és golyóálló mellényekre korlátozta hozzájárulását Ukrajna védelméhez. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének 2004 óta tagja, Bulgáriának hosszú múltra visszatekintő kapcsolatai vannak Moszkvával, ami megnehezíti a fegyverszállítások kilátásba helyezését. 

Az ukránok felszólították a bolgárokat, hogy segítsenek nekik. Dmytro Kuleba külügyminiszter személyesen utazott el Szófiába, azt mondta, hogy még mindig nem kapott választ a bolgár kormánytól a katonai segélynyújtásra.

Miközben az Olaf Scholz kancellár vezette német kormány viseli az európai szövetségesek kritikájának fő terhét, amiért nem tesz eleget annak érdekében, hogy Ukrajna meg tudja védeni magát az orosz invázióval szemben, az Európai Unió más tagállamai is húzzák az időt. Közéjük tartozik Bulgária, az EU legszegényebb tagja. 

A patthelyzetet a Kiril Petkov miniszterelnök vezette kormánykoalíció okozta, amelynek négypárti szövetsége tavalyi hatalomátvételével véget vetett egy elhúzódó politikai válságnak, de a kulcsfontosságú kérdésekben nem tudott megegyezni. 

Az egyik párt, az oroszbarát szocialisták többször is figyelmeztetett, hogy kilép a koalícióból, ha katonai felszerelést szállítanak Ukrajnába, míg egy másik párt, a jobbközép Demokratikus Bulgária közölte, hogy ugyanezt teszi, ha Bulgária elutasítja ezt. 

Petkov, aki szerint Bulgária "túl közel áll a konfliktushoz" ahhoz, hogy fegyvereket küldjön, ígéretet tett arra, hogy párbeszédre törekszik a koalíción belül. Arra is hivatkozott, hogy meg kell védeni két bolgár hajót, amelyek a háborús övezetben rekedtek - az egyik "orosz kézben", a másik az ukrán ellenőrzés alatt álló Csornomorszk kikötőjében. 

"Ukrajna érdeke egy stabil Bulgária" - írta csütörtökön Facebook-oldalán Petkov.

Kuleba azonban sürgette a kormányt, hogy maradjon "a történelem jó oldalán".

"Az élet nehéz, néha választani kell" - mondta újságíróknak. "Nem lehet a kettő között lenni, nem lehet végtelen érvekkel előállni, állást kell foglalni".

Korábban Bulgária miniszterelnöke bejelentette, hogy adománygyűjtő kampányt indít az ukrán kormány számára, és sürgette, hogy kövessék példáját és áldozzanak egy havi fizetést.

Bulgária elítélte Oroszország ukrajnai invázióját, megszavazta az Európai Unió Oroszország elleni szankcióit, és több mint 90 ezer ukrán menekültet fogadott be. A négypárti kormánykoalícióban azonban nincs konszenzus abban, hogy küldjenek-e fegyvert és lőszert Kijevbe.

A bolgár parlament várhatóan a közeljövőben megvitatja Ukrajna további támogatásának módját.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató