2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Csányi Sándor: A rezsicsökkentés nem jó

Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója az OTP Bank partnereinek rendezett Agrár Gála nevű eseményen mondott beszédet, ahol rámutatott: az év elején úgy tűnt, hogy idén akár 600 milliárd forint is lehet a pénzintézet eredménye, ezt azonban a háború hatására nem érik el.

A banknak Oroszországban és Ukrajnában is vannak érdekeltségei, ennek ellenére stabilan működik – mondta az OTP elnök-vezérigazgatója, majd hozzátette:

A 70 MILLIÁRD EURÓS MÉRLEGFŐÖSSZEG MINDÖSSZE 6-7 SZÁZALÉKA OROSZ HÁTTERŰ, A PROFIT 15 SZÁZALÉKA UGYANAKKOR OTT TERMELŐDIK.

Csányi Sándor rámutatott arra, hogy az „olcsó pénz időszaka” lejárt, a kamatok akár 7 százalékig is emelkedhetnek, az infláció pedig közben „elszabadult”, a 2–4 százalék közötti tartomány elérése már csak 2024-re várható.

A jó hír az, hogy közben van hitel, folytatják a gazdaság finanszírozását – tette hozzá Csányi Sándor az MTI beszámolója alapján.

Az elnök-vezérigazgató felidézte, hogy idén a tavalyi, 7,1 százalékos növekedés után már csak 3,5 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, továbbá

A KÖLTSÉGVETÉS HIÁNYA IS MAGASABB LEHET A VÁRTNÁL, MIKÖZBEN A FIZETÉSI MÉRLEG HIÁNYA 8 SZÁZALÉK KÖRÜL ALAKULHAT.

Az energiaárak várhatóan maradnak
A romló makrogazdasági számok hátteréről beszélve a magyar energiaszámlát, továbbá az autóipar „döcögését” említette meg. Majd Csányi Sándor szerint:

A MAGAS ENERGIAÁRAK VÁRHATÓAN HOSSZABB TÁVON FENNMARADNAK, „NINCS MÁS, ALKALMAZKODNI KELL” EHHEZ, „A REZSICSÖKKENTÉS NEM JÓ”, A LAKOSSÁGNAK ÉS A VÁLLALKOZÁSOKNAK IS ÉREZNIÜK KELL A TERHEKET, HOGY SPÓROLJANAK.

Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint a 4,9 százalékos hiány eléréséhez uniós megállapodással 500 milliárd forintos, anélkül 1700 milliárd forintos kiigazításra van szükség. Úgy vélte, ha Magyarország sikeresen megállapodik az unióval, és a háborút is lezárják a felek, akkor gyors kilábalás várható, akárcsak a járvány után.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató