2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Káoszban az ellenzék: Hadházy vagy pártot alapít, vagy visszavonul

A Momentum politikusa a 444-nek adott interjút.

Hadházy Ákos a vadliberális portálnak elmondta, hogy közjogi berendezkedést parlamenti munkával legitimálni szerinte politikai öngyilkosság és csak a terepen építkezésnek maradt értelme.

Azt az utat kell bejárni, amit Orbán 2006 után, hangsúlyozta. Ha az ellenzék ezt nem látja be, mondta, az is lehet, hogy pártot alapít. Vagy visszavonul, tette hozzá.

„Többször elmondtam, hogy el sem szabadna indulni a választáson, de végül elfogadtam a pártok álláspontját az ellenkezőjéről” – jelentette ki a politikus, majd kiegészítette: „Fontos a személyi megújulás, de még fontosabb a szervezeti. Ez nem egy bonyolult dolog, bár kétségtelenül fáradságosabb, mint ülni a parlamenti padsorok között. Fel kell osztani a választókerületeket a fizetett képviselők között, és számon kérni egymást három vagy hat hónap múlva, hogy megvan-e minden faluban az a két vagy három ember, akit fel lehet hívni, ha teendő van. Erre egy párt tizenegynéhány képviselője nem képes. Ehhez mindenkire szükség lenne. Ha valamiért, ezért érdemes együttműködniük.”

Gyökértelen ellenzék?

Hadházy elmondta, hogy sajnálja és szégyelli, de a Fidesz tagja volt, és pontosan látta, hogy 2006 után miként épült újra a párt. Akkor

Orbán azt mondta: mostantól nem járunk a parlamentbe, helyette mindenki menjen el, és szervezze a helyi közösségeket

– keresse azokat, akikre lehet számítani szórólapozásban, standolásban, akik a kocsmában elmondják, hogy mekkora Kánaán lesz, ha győz a Fidesz, és akik leadják a drótot a helyi ügyekről, mesélte az ellenzéki politikus.

„Sikernek mondani, hogy volt 20 ezer szavazóbiztos országosan, akit az ellenzéki összefogás delegált, többnyire nagyvárosokból, ez egy nagyon rossz vicc, vagy még inkább tragédia. Pontosan azt fejezi ki, mennyire 

gyökértelen az ellenzék, mennyire nincsen beágyazva a helyi közösségek életébe” 

– hangsúlyozta.

Hozzátette: „Nem mondom, hogy mindent megold, ha minden faluban lesznek az ellenállást felvállaló emberek, de enélkül semmi esélyünk. A mostani viszonyok között 

akkor sem nyerünk, ha magát Jézus Krisztust kérjük fel kampányfőnöknek."

Távolmaradás a parlamenttől

Hadházy szerint az alakuló üléstől való távolmaradás nagyon fontos, hiszen ott az új parlament „vita nélkül” dönt a választási bizottság beszámolójáról, és fogadja el, hogy minden a legnagyobb rendben volt a választással. De önmagában ez nem elégséges gesztus, teszi hozzá. Szerinte ha csak ennyit tesznek, az hiteltelen bohóckodás. Kiemelte:

„Az arcátlanul jól fizetett díszpozíciókat nem szabad felvenni. Korlátozni kell a parlamenti jelenlétet. 

Fontosabb törvényeknél a frakcióvezetőnek érdemes lehet megtartani a vezérszónoklatot, egy-egy kiemelten fontos ügyben akár napirend előtti is érdemes lehet szót kérni – de ha menetrend szerint részt veszünk a parlament munkájában, azzal legitimáljuk a rendszer látszólagos törvényességét, ami több, mint bűn: hiba.”

Pártot alapít?

Arra a kérdésre, miszerint ha a pártok felveszik a hagyományos parlamenti politizálás szerepeit, akkor pártot alapít-e, Hadházy azt válaszolta, hogy

„kizárni nem zárok semmit, de ígérni sem ígérek semmit. 

Attól viszont óvok mindenkit, hogy messiásra várjon.” Szerinte pártból van elég, és a köztük lévő különbségeknek nincs nagy jelentőségük. A Fidesz olyan szinten dominálja a közéletet, hogy képes belenyúlni az ellenzéken belüli erőviszonyokba is, véli a Momentum politikusa.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató