2022. május 17. - Paszkál
EUR : 384.69
USD : 368.72
Időjárás ikon20°14°

Lengyelország nem hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért

Lengyelország nem fog rubelben fizetni az orosz gázért - jelentette ki Piotr Naimski, a stratégiai energetikai infrastruktúráért felelős kormánybiztos."Nem fogunk fizetni" - mondta Naimski kedden újságíróknak arra a kérdésre, hogy Lengyelország hajlandó-e rubelben fizetni az orosz gázért.

Azzal, hogy Lengyelország nem hajlandó rubelben fizetni a gázért, felkészült a lehetséges kockázatokra - mondta a kormánybiztos. "Minden lehetőséget és kockázatot mérlegelünk, készen állunk rájuk" - mondta.

"Abban a helyzetben vagyunk, hogy szükség esetén és ilyen döntés meghozatala után bármikor megtagadhatjuk a gázszállítást, és készen állunk az orosz fél intézkedéseire, amelyek leállíthatják a szállítást" - zárta Naimski.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án kijelentette, hogy az Európai Unió és más, Oroszországgal szemben korlátozó intézkedéseket bevezető államok földgázszállításaiért fizetendő összegeket rubelre váltják át, hogy a dollár és az euró használatát felhagyják az elszámolásokban. Az elnök ezután aláírta az erre vonatkozó rendeletet, és közölte, hogy Oroszország a gázszerződések értelmében a barátságtalan országok nemteljesítésének tekinti, ha április 1-jétől nem fizetnek rubelben.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató