2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Ursula arra kérte Indiát, hogy fejezze be a kereskedelmet Oroszországgal

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sürgette Indiát, hogy hagyjon fel az Oroszországgal folytatott olaj- és gázkereskedelemmel, mivel az ilyen üzlet nem “fenntartható”.

Az ukrajnai harcok, amelyek eddig egyetlen uniós tagállamra sem terjedtek át, “éles emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy az orosz fosszilis üzemanyagoktól való függőségünk nem fenntartható” – hangsúlyozta von der Leyen vasárnap a Nemzetközi Napenergia Szövetségen tartott beszédében, Indiában.

Oroszország eddig hajlandóságot mutatott arra, hogy továbbra is szállít energiahordozókat még “barátságtalan országokba” is, bár ragaszkodik ahhoz, hogy a gázért rubelben fizessenek. Több európai ország és az Egyesült Államok azonban teljes energiaembargót vezetett be. Néhány ország, köztük Németország, Magyarország és Ausztria, arra figyelmeztetett, hogy lehetetlen a kontinenst az év végéig teljesen leválasztani az orosz energiáról.

“AMI UKRAJNÁBAN TÖRTÉNIK, ANNAK KÖVETKEZMÉNYEI LESZNEK” INDIÁRA ÉS A KÖRNYEZŐ RÉGIÓRA NÉZVE – MONDTA VON DER LEYEN, FOLYTATVA AZ OROSZORSZÁG-ELLENES TÉMÁT AZ INDIAI RAISINA DIALOGUE GEOPOLITIKAI ÉS GAZDASÁGI KONFERENCIÁN HÉTFŐN MEGTARTOTT BESZÉDÉBEN, ÉS KIJELENTÉSÉNEK BIZONYÍTÉKAKÉNT A GABONA, AZ ENERGIA ÉS A MŰTRÁGYA ÁRÁNAK EMELKEDÉSÉRE MUTATOTT RÁ.

Miközben azzal dicsekedett, hogy Európa “hatékony szankciókat vezetett be”, von der Leyen arra is célzott, hogy India kötelessége, hogy ezt a “hatékonyságot” növelje, és hangsúlyozta, hogy “az indo-csendes-óceáni térség számára ugyanolyan fontos, mint Európa számára, hogy a határokat tiszteletben tartsák, és a befolyási szférákat elutasítsák”.

Ezen kijelentései ellenére nem habozott, hogy Indiát is Európa saját befolyási övezetébe sorolja, azt állítva, hogy “Indiának és az Európai Uniónak alapvető értékei és közös érdekei vannak”, mint például a “szabad és nyitott Indo-csendes-óceáni térség”.

Az EU és India megállapodott egy közös kereskedelmi és technológiai tanács létrehozásáról a “mélyreható stratégiai elkötelezettség” érdekében, ez a második ilyen jellegű paktum, amelyet a kontinentális szövetség aláírt. A másik megállapodás az Egyesült Államokkal jött létre. A két fél közös nyilatkozata szerint a tanács “a kereskedelem, a megbízható technológia és a biztonság összefonódására” fog összpontosítani.

India, amely eddig elutasította, hogy a NATO Oroszország elleni gazdasági hadviselése mögé álljon, ebben a hónapban különböző országok magas rangú tisztviselőit látta vendégül, akik közül sokan valamilyen módon igyekeztek Új-Delhit a szankciórendszerhez való csatlakozás felé terelni.

Néhány nappal von der Leyen érkezése előtt Boris Johnson brit miniszterelnök látogatott az országba, hogy “elmélyítse a hosszú távú partnerséget” Nagy-Britannia és egykori gyarmata között, szem előtt tartva az indiai Oroszország-politika megváltoztatását. Várhatóan több európai vezető is csatlakozik von der Leyenhez a Raisinai Párbeszéd konferencián.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató