2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Bolond Szél kesereg: "Magyarországon a kormány ellenőrzi az ellenzéket"

Hosszú bejegyzéssel jelentkezett közösségi oldalán a parlamentből kipottyant Szél Bernadett, aki a választási kudarca óta lényegében először szólalt meg. 

Posztjában leírja: egy demokráciában az ellenzék ellenőrzi a kormányt – Magyarországon viszont pont fordítva: a kormány ellenőrzi az ellenzéket, mégpedig minden lehetséges módon. Megfordult a világ, és vele borult szinte minden, amit a demokratikus körülmények között végzett politikáról valaha is gondoltunk, teszi hozzá.

Ezután hosszan beszámol az elmúlt négy év munkájáról, arról, hogy a parlamenti felszólalások, közlemények és tévéstúdiók világa helyett az aktív, cselekvő ellenzéki politizálást választotta. Intenzív országjárásba és intézménylátogatásba kezdett, ügyeket indított és vitt végig, tényfeltáró munkájáról blogot írt, és minden létező jogi, politikai és kommunikációs eszközt mozgósított az ügyek sikerre vitele érdekében, "napi szinten konfrontálódott a hatalommal" - írja.

Szél hozzáteszi: négy év alatt a helyzet fokozatosan és lényegesen romlott tovább, a parlamenten kívüli ellenőrzési jogok egy jelentős részétől is megfosztották az ellenzéket. Már csak egyeztetett időpontban lehet intézményekbe látogatni, nem nyilatkozhatnak felsőbb engedély nélkül az intézményvezetők, sőt, van, hogy azzal se.

A sajtó "nagy részét már bedarálták" – folytatja a volt képviselő –, "ők határozzák meg azokat az információkat, amik eljuthatnak az emberekhez", és azt, amit valóságként érzékelünk. A lényeg a totális kontroll: ezért sem lehet kérdezni tőlük, ezért nyilatkozik a miniszterelnök csak a propagandának, ezért nem áll ki vitára senki. Ezért ülnek hozzájuk lojális emberek az elvileg független szervek élén. Ezért nem végez tisztességes nyomozást a rendőrség és az ügyészség egyetlen, általa tett feljelentés ügyében sem, teszi hozzá.

A jövőről szólva Szél közli, hogy bár jelenleg "Magyarország már nem demokrácia és nem jogállam", de továbbra is nagyon sokan vannak, akik azt akarják, hogy az legyen – ez olyan alap, amin lehet építkezni.

„Számomra most új korszak kezdődik, de igazából Magyarország számára is. Nem lehet úgy tenni, mintha demokratikus választáson maradt volna alul az egyik oldal. Amit mondtam, azt tartom – az eszköz mindig változik, de a küzdelem marad. 18-ban is volt új út, 22-ben is lesz” – írja végül.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató