2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Morawiecki is visít: közvetlen támadásként értékelte a gázcsapok elzárását

"Oroszország nem csupán Ukrajna ellen hajtott végre brutális és gyilkos támadást... de egész Európa energia- és élelmiszerbiztonsága ellen is. Ez közvetlen támadás Lengyelország ellen... Úgy fogjuk kezelni ezt a zsarolást, ezt a fejünkhöz szorított pisztolyt, hogy az ne érintse a lengyeleket. Lengyelországnak nincs szüksége orosz gázra" - jelentette ki a lengyel alsó házban tartott beszédében Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, aki szerint Oroszország kiterjesztette "gázimperializmusa" határait azzal, hogy szerdán reggel elzárta a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló gázszállítást. 

 

A Facebookon azt írta:

Tegnap Oroszország ismét kitolta a gázimperializmus határait. A gázszállítások visszatartása Lengyelország elleni támadás és bosszú az orosz oligarchák és birtokaik ellen bevezetett szankciókért. Nemcsak, hogy nem fogunk meghajolni Putyin zsarolása előtt - biztosíthatom Önöket, hogy ez a helyzet nem fogja befolyásolni a lengyel háztartások biztonságát!

Tegnap több német politikussal és Olaf Scholz kancellárral is beszéltem. A németek elismerik, hogy az Északi Áramlat I és az Északi Áramlat II politikai projektek, amelyeket soha nem lett volna szabad megnyitni!

A balti gázvezeték az egyik legértékesebb lengyel projekt, amely függetlenséget és energiaszuverenitást biztosít számunkra! A Lengyelországgal szembeni orosz gázzsarolásnak nem lesz hatása! 

Lengyelországnak ősztől egyáltalán nem lesz szüksége orosz gázra. Több mint 2,3 milliárd köbméter gázt halmoztunk fel - ez több mint 1,5 hónapra elegendő tartalékot jelent, és ha a hőmérséklet magas marad, még tovább is. Ugyanakkor a gázkikötőn és az összekötőkön keresztül folyamatosan fogunk gázforrást biztosítani.  

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató