2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

The Guardian: Veszélyben a sajtószabadság négy kelet-európai országban

Magyarországon volt a legmagasabb azon válaszadók aránya, akik szerint az országban nem tekinthető szabadnak a média – számol be a brit lap egy nemzetközi felmérésre hivatkozva.

Egy Lengyelországban, Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában elvégzett, sajtószabadsággal kapcsolatos felmérés eredményei szerint a válaszadók több mint fele aggódik a sajtószabadság helyzete miatt, és Magyarországon volt a legmagasabb azon válaszadók aránya, akik szerint az országban nem tekinthető szabadnak a média – számolt be róla a The Guardian. A felmérés, amit a Committee for Editorial Independence és az International Press Institute (IPI) csehországi bizottsága kezdeményeztek, egyben része az Európai Bizottság készülő médiaszabadsági jogszabály-tervezete kapcsán indított konzultációs folyamatnak is.

Az eredmények szerint Magyarországon csak a válaszadók 30 százaléka szerint szabad a média, és a részletesebb adatokból az is kiderült, hogy a Fidesz-szavazók tartják a legkevésbé fontosnak médiaszabadságot, és a felmérésben egyedülálló módon 30 százalékuk támogatja, hogy a médiatulajdonosok alakítsák a sajtóban megjelent tartalmakat. A The Guardian idézte Munk Veronikát, a Telex főszerkesztőjét, aki szerint a sajtószabadság magyarországi helyzetének gyors ütemű romlása figyelmeztetésül szolgálhat mások számára, hogy mennyire gyorsan végbemehetnek ezek a változások.

 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató