2024. február 22. - Gerzson
EUR : 387.99
USD : 359.25
Időjárás ikon12°

Az EU azt javasolja, hogy a tagállamok ne fizessenek rubelben az orosz gázért

Minél hamarabb véget akarnak vetni az orosz energiafüggőségnek.

Az Európai Bizottság azt javasolja az uniós tagállamoknak, hogy a meglévő szerződéseik teljesítésében maradjanak az eurónál, vagy a dollárnál, de ne fizessenek rubelben az orosz gázért – közölte szerdán Kadri Simson energiaügyi biztos.

„Világos iránymutatás van a vállalatoknak, hogy tartsák tiszteletben a létező szerződéseket és ne egyezzenek bele a rubelben történő fizetésbe” – hangsúlyozta Simson egy amerikai-uniós energiaügyi konferencián Atlantic Cityben, miután az orosz Gazprom gázipari holding szerdai közleményében megerősítette: leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiGvállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidőn belül. Moszkva ugyanis az ukrajnai hadművelet nyomán bevezetett nyugati büntetőintézkedésekre válaszul elrendelte, hogy az energiaexport ellenértékét rubelben kell kifizetni.

Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszter a konferencián úgy fogalmazott, hogy az ukrajnai háború „üvölt” azért, hogy

a világnak fel kell hagynia az olaj és gáz importjával Oroszországból és más energiaforrásokra kell átállnia.

A tengeri szélerőműveknek szentelt tanácskozáson Granholm kiemelte, hogy az Egyesült Államok és energiaipara „hadilábon állnak egymással”, mindazonáltal a megújuló erőforrások szerepének gyors növelését sürgette, ideértve a szélenergiát.

Simson ezzel kapcsolatban felidézte az Európai Bizottság REPowerEU elnevezésű javaslatát, amely diverzifikálni kívánja a gázellátást, gyorsítani kívánja a megújuló energiahordozók elterjedését, valamint kiváltaná a gázt a fűtésben és az energiatermelésben.

A terv megvalósulása kétharmaddal csökkentheti az EU orosz gáz iránti keresletét már az év vége előtt.

„Mostanra teljesen világossá vált, hogy Európának át kell alakítania energetikai rendszerét, véget vetve minél hamarabb az orosz energiafüggőségnek. A tengeri szélerőművek fontos részei ennek a tervnek” – húzta alá Simson.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató