2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Putyin lenyomta Európát: Ausztria és Németország is kész rubelben fizetni az orosz gázért

Sajtóértesülések szerint az OMV kész rubelszámlát nyitni a Gazprombanknál, hogy ki tudja fizetni az orosz gázt, habár az osztrák kancellár álhírnek titulálta és kijelentette: Ausztria továbbra is euróban fizet az orosz gázért. 

Az oszták OMV, az egyik legnagyobb orosz gázimportőr lépéseket tett, hogy rubelszámlát nyisson a Gazprombank svájci fiókjánál. Már április eleje óta tárgyal az OMV a Gazprommal az orosz cég új szállítási feltételeiről – számol be a vg.hu. 

Ausztria Oroszországból vásárolja gázszükséglete 80 százalékát, az osztrák kancellár szerint pedig zavartalan az ország ellátása.

A lap szerint az orosz földgáz másik legnagyobb európai felvásárlója, a németországi Uniper is belement a Kreml által kikényszerített, egyoldalú szerződés-módosításba, és több más európai vállalathoz hasonlóan Svájcban nyitott számlát, hogy rubelben fizethesse kis a földgázt. Emellett Magyarország és Szlovákia is alkalmazkodnak az új szállítási feltételekhez.

Az olaszországi Eni még mérlegeli a lehetőségeit, május végéig kell döntenie a cégnek, mivel akkor kell a következő számlát fizetnie. A legtöbb Gazprommal szerződésben álló európai gázszolgáltatónak már csak napjai vannak, hogy döntsön: hajlandó-e rubelben fizetni az orosz földgázért. Lengyelország és Bulgária már kicsúszott a határidőből, az áprilisi számlájuk fizetése napjáig nem nyitottak rubelszámlát a Gazprombanknál, így nem érkezik több gáz a két országba – írják.

Az OMV közlése szerint dolgozik rajta, hogy az uniós szankciókkal összhangban lévő megoldást találjon arra, hogy továbbra is tudjon fizetni az orosz gázért.

Karl Nehammer bejelentette, hogy 6,6 milliárd euró (7 milliárd dollár) értékben bővítik Ausztria stratégiai gáztartalékait, azzal a céllal, hogy a télre a gáztározók telítettsége 80 százalékra nőjön.  

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató