2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Putyin teljesen hülyére veszi Európát: már a németek küldik a gázt a lengyeleknek

Németország siethet az orosz gáztól megvont Lengyelország segítségére.

Megnövekedett a Jamal-Európa földgázvezetéken a nyugatról keletre szállított mennyiség, miután Oroszország szerdán leállította a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló gázszállítást - közölte a gázvezeték üzemeltetője.

A Jamal-Európa gázvezeték lengyel-német határon fekvő Mallnow mérőállomáson a Cascade gázvezeték üzemeltető adatai alapján csütörtök reggel nyolc órakor óránként 13 191 391 kilowattórányi gáz haladt át Németországból Lengyelországba, szemben az éjfélkor mért 12 742 545 kilowattórával.  

A Jamal-Európa gázvezetéken a Németországból Lengyelországba irányuló gázszállítás szerdán a Mallnow mérőponton a reggeli órákban óránként 12 740 290 kilowattórányi volt, az előző 24 óra 2 450 000 kilowattórás átlagával. Hétfőn 7 478 439 kilowattóra volt a napi átlag. A vezetéken tavaly december közepe óta tart kisebb-nagyobb megszakításokkal a keleti irányú szállítás Németországból Lengyelországba.  

A Reuters hírügynökség gázipari vállalatok adatait idéző szerdai jelentése alapján Lengyelország gázkészletei rekordmagas szinten állnak, miközben más európai országoké jellemzően az ötéves átlag alatt van a feltöltésükre tett igyekezet ellenére.  

A Rystad Energy adatai szerint a lengyel készletek a tározókapacitás 76 százalékán, rekordszinten állnak, miközben az év e szakaszában 40 százalék szokott lenni. A tározók töltöttségi aránya Németországban 33,5 százalék. A Gas Infrastructure Europe szerint az április 25-i adatok alapján az európai tározók töltöttségi szintje 31,78 százalék, ami csaknem hét százalékponttal marad el az ötéves átlagtól.  

A Gazprom csütörtökön, az európai fogyasztókkal kötött szerződéseknek megfelelően, folytatta a földgázszállítást Európába Ukrajnán keresztül - derült ki az ukrán gázvezeték-üzemeltető adataiból az MTI szerint.  

Az Ukrajnán keresztül a szlovák Velke Kapusany (Nagykapos) határállomáson a TSO Eustream szlovák gázvezeték hálózat üzemeltető adatai szerint csütörtökön napi 599,036 megawattórányi gáz érkezik az európai vásárlókhoz, kevesebb a szerdai 601,288 megawattóránál.

 A Balti-tengeren átvezető Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül Németországba tartó gázszállítás csütörtök reggel 72 166 427 kilowattórányi volt, ami megfelel a szerződéses lekötött mennyiségnek, és alig változott az előző 24 órához képest.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató