2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Végre a románok is elsők valamiben - az oroszok őket támadnák meg elsőként

Egy listát közölt az orosz újság arról, mely országokat kellene megtámadnia Oroszországnak, amiért támogatják a "náci kijevi rezsimet". Szerintük ebből világháború lenne, amit az Egyesült Államok és szövetségesei elveszítenének.

"Lengyelország és Románia az első két jelölt a Kalibr-rakétáknak" - címmel közölt cikket az orosz Pravda arról, miért válnak legitim célponttá egyes NATO-tagországok Oroszország számára.

A portfolio.hu szúrta ki a listát, amit a lap közölt arról, hogy melyik NATO-országokat kellene megtámadni, amiért azok a „náci kijevi rezsimet” támogatják.

A lap szerzője, Ljuba Lulkó ezt azzal magyarázta, hogy a brit védelmi miniszter-helyettes, James Heappey az ukránok számára legitim katonai célpontoknak nevezte Oroszország lőszerraktárait. Lulkó szerint ezért az orosz haderőnek is legitim célpontnak kellene tekintenie azokat a NATO-lőszerraktárakat, melyekből az ukrán haderőt szerelik fel a nyugati országok.

Az orosz újságíró Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivőjének kijelentéseit veszi alapul, aki szintén Heappey nyilatkozatára reflektált. Zaharova szerint a brit fegyverek is az ukrajnai konfliktus elhúzódásához vezetnek, ezáltal ukránok halálát okozzák.

A Pravda szerint a következő országokat támadhatná Oroszország Kalibr-cirkálórakétákkal:

- Csehország

- Lengyelország

- Szlovénia

- Törökország

- Németország

- Amerikai Egyesült Államok.

Románia és Lengyelország nem szerepel külön a listán, de a cikk pont az ellenük intézett támadási felvetéssel nyit. Románia azért került célkeresztbe, mert ők szerintük a moldovai orosz szakadár állam, Transznisztria megtámadására készülnek a moldávok segítése érdekében, Lengyelország pedig azért, mert a NATO legfontosabb fegyverszállítmányozási központja. Arról is írnak, hogy egyes országok, mint például Bulgária, nem hivatalos úton támogatják Ukrajnát.

A Pravda szerint egy ilyen támadás biztosan világháborúhoz vezetne, amit a cikk szerint az Egyesült Államok és szövetségesei elveszítenének.

A Pravda tárgyilagosan megemlíti Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kijelentését is, aki deklarálta, hogy Magyarország nem szállít Ukrajnának fegyvereket és nem is engedi át a fegyverszállítmányokat közvetlenül.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató