2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Zelenszkij: Eddig 600 milliárd dollárba került Ukrajnának a háború

Az ukrán elnök listázta Ukrajna eddigi veszteségeit. Egyúttal közölte azt is, hogy Oroszország fegyverként használja a gáz visszatartását Európával szemben.

Becslések szerint az eddigi, háborúból fakadó teljes vesztesége Ukrajnának elérte a 600 milliárd dollárt – írja a Guardian Volodimir Zelenszkij tájékoztatása alapján.

A színész szerint

- több mint 32 millió négyzetméter lakóterület,

- több mint 1500 oktatási intézmény,

- körülbelül 2500 kilométernyi út és majdnem 300 híd,

- és több mint 350 egészségügyi intézmény rongálódott meg, vagy lett a földdel egyenlővé a február 24. óta tartó háborúban.

Az ukrán elnök azt mondta, hogy több mint 11,5 millió ukrán ember hagyta el az otthonát a háború miatt, és közülük körülbelül 5 millióan el is hagyták az országot. A becslések szerint a menekültek 95 százaléka haza akar térni.

Politikai zsarolás

A héten az orosz vezetés az európaiak újabb energetikai zsarolásába kezdett – közölte Volodimir Zelenszkij, miután a Gazprom leállította a gáz szállítását Lengyelországba és Bulgáriába. Zelenszkij szerint ez a lépés megint csak azt igazolja, hogy Európában senki sem remélheti, hogy egy normális gazdasági együttműködést fent fog tudni tartani az oroszokkal.

"Oroszország nemcsak a gázra, de mindenféle kereskedelemre fegyverként tekint. Csak idő kérdése, hogy mikor lesz egyik vagy másik kereskedelmi terület bevetveazért, hogy az európaiakat politikailag zsarolni tudják, vagy hogy Oroszország katonai gépezetét meg tudják erősíteni" – fogalmazott a színész.

Hozzátette, minél hamarabb felismerik Európában, hogy az Oroszországtól való kereskedelmi függés elfogadhatatlan, annál hamarabb lehet garantálni a stabilitás visszaállítását az európai piacokon – idézte a Guardian.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató