2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Az ukrán menekülteket befogadó francia családok azt mondják, hogy "kimerültek"

Két hónappal az ukrajnai offenzíva kezdete után a franciák, miután ukrán menekülteket fogadtak otthonaikba, úgy érzik, túlterheltek a költségek miatt és az ezzel járó plusz munkával. A francia vendéglátók nem kapnak pénzügyi támogatást szolidaritásukért - írja a valeursactuelles.com.

„Reméltem, hogy gyorsan autonómmá válnak. „ De ez a gondolat illuzió volt, mivel „francia nyelvtudás nélkül szinte lehetetlen munkát találniuk” – mondta egy Bordeaux-ban élő francia a Figarónak április 28-án, csütörtökön. Március közepe óta öt ukránt lát vendégül 95 m²-es lakásában. Az élelmiszervásárlások összege pedig nagyon gyorsan, havi 300 euróról 1600 euróra emelkedett.

"Hosszú távon ez gondot jelent. El kell kísérni őket, hogy közlekedjenek, bevásároljanak, lebonyolítsák az adminisztratív eljárásokat. Kimerült vagyok és nagyon keveset alszom.  - panaszkodott az egyikük.

Egy Tours közelében élő édesanya is el van keseredve, aki "létfontosságúnak" tartotta, hogy segítsen a menekülteken. "Nem gondoltunk arra, hogy végtelen időt és pénzt kell befektetnünk, hogy segítsünk nekik " - mondta a Le Figaro -nak. Valóban nemcsak szállást kellett biztosítani, hanem ruházatot, alapvető szükségleti cikkeket és élelmet is minden nap. És ez nagyon csekély állami segítséggel - tette hozzá.

A francia vendéglátók nem kapnak pénzügyi támogatást, ellentétben az ukrán menekültekkel, akik jogosultak a menedékkérőknek nyújtott támogatásra. „Az önkormányzattól és a minisztériumtól érkező intézményi segély szinte nulla volt” – folytatta a francia nő. A finanszírozási probléma és a néha bonyolult együttélés ellenére a Le Figaro által megkérdezett franciák továbbra is elégedettek a humanitáriusi "kalandjaikkal”.

Egy nizzai lakos pl. így nyilatkozott a lapnak:  „Nem szabad elfelejtenünk, hogy ezek az emberek mindent elvesztettek. Aggodalmaink nevetségesek.

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató