2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen ha rubelben fizet az orosz gázért

Az Európai Biztottság szerint az ukrajnai háború elleni szankciók megsértésével jár, ha egy tagállam rubelben fizet az orosz földgázszállítmányokért a Gazpromnak. Erre jelenleg csak Magyarország hajlandó.

Az Európai Unió már az első körös, február végi szankciókban megtiltotta a tagállamoknak, hogy részt vegyenek az orosz államadósság finanszírozásában, valamint segítsék Oroszország devizahozzáférését és a moszkvai központi bankot a büntetőintézkedések kijátszásában. A dollár- és euróváltások korlátozása azért volt fontos, hogy Oroszország ne erősíthesse mesterségesen a rubel árfolyamát azáltal, hogy keresletet generál a saját valutája iránt: mivel a világpiacon a legtöbb termék, nyersanyag ára dollárban denominált, így Oroszországnak mindig devizát kellett venni, ha vásárolni akart, vagy eladnia, ha exportált valamilyen terméket.

Magyarország is a listán

Vlagyimir Putyin orosz elnök ezt a hatást akarta azzal tompítani, hogy utasította a Gazprom állami gáztársaságot, hogy április 1-től nem fogadhat el mást, csak rubelt az orosz gázszállítmányokért a barátságtalan országok listáján szereplő államoktól. Magyarország is szerepel ezen a listán, ahogy az összes EU-tagállam, Svájc az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és több szövetségesük. Az Európai Bizottság viszont az elmúlt héten kiadott állásfoglalásában már javasolta a tagállamoknak, hogy ne fizessenek rubelben, akkor sem, ha a Gazprombankban nyitnak egy devizaszámlát, ahova utalnak, majd a pénzintézet azt átváltja egy másik számlára, amit nyitnak, de azt rubelben vezetik. Két uniós ország, Bulgária és Lengyelország tartotta is magát ehhez: szerdán viszont a Gazprom leállította a szállítmányokat a PGNiG lengyel és a Bulgargaz bolgár vásárlóknak.

Az Európai Bizottság szerint azáltal, hogy a Gazprombank az orosz jegybanknál vált rubelt, mesterségesen szabályozhatja az árfolyamot, emiatt a kezdetektől a szankciókra veszélyes megoldásnak tartották az orosz kiskapus rendszert. Miután a két tagállamot kizárták a gázszállításokból, az uniós testület – ahogy arról a Napi.hu korábban brüsszeli forrásokra hivatkozva értesült – kollektív tiltást akart a rubeles fizetésre bevezetni. Végül az Európai Bizottság péntekre bejelentette, 

AZ EU JOGI ELJÁRÁST INDÍT AZOKKAL A TAGÁLLAMOKKAL SZEMBEN, AMELYEK NEM HAJTJÁK VÉGRE AZ OROSZ SZANKCIÓKAT.

„Az Európai Bizottságnál természetesen figyelemmel kísérjük, hogy a tagállamok valóban végrehajtják-e a szankciókat. És ha azt látjuk, hogy ez nem így van, akkor arra is van lehetőség, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indítson ezzel kapcsolatban" – nyilatkozta az Euronewsnak Valdis Dombrovskis, a brüsszeli testület alelnöke, kereskedelmi biztos.

Jelenleg az egész Európai Unióban egyetlen tagállam kormánya, az Orbán Viktor-féle magyar vezetés jelezte, hogy hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért. Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy „úgy fogunk fizetni az orosz gázért, hogy megérkezzen Magyarországra.” 

EZ ALAPJÁN JELENLEG CSAK A BUDAPESTI KORMÁNY ELLEN INDÍTHATNA BRÜSSZEL KÖTELEZETTSÉGSZEGÉSI ELJÁRÁST.

Az EU az ukrajnai háború miatt gyorsan le akarja építeni Oroszország-felé meglévő energiakitettségét: Norvégiából, az Egyesült Államokból, Katarból is LNG-szállítmányokra szerződne. Az államszövetség ettől még nincs egyszerű helyzetben: a kontinens gázellátását 40 százalékban orosz források biztosítják, az LNG-mennyiség pedig véges, és drága is a cseppfolyósított földgáz. Európa arra van berendezkedve, hogy kelet–nyugati irányba menjen a gáz, ezen pedig nehéz változtatni.

„Egyértelmű, hogy nem engedhetünk ennek az orosz zsarolásnak, és el kell szakadnunk Oroszországtól. És azt mondanám, hogy a mai fejleményektől függetlenül is stratégiailag eldöntöttük, hogy el fogunk távolodni Oroszország fosszilis energiáitól” – magyarázta Dombrovkis alelnkök.

Eközben Brüsszel kedvező, vámtarifa és kvóta nélküli kereskedelmi intézkedéseket jelentett be Ukrajna számára, lehetővé téve az exportot az EU piacára gazdasága támogatása érdekében. Az EU egy hatodik szankciócsomagon is dolgozik, amely az orosz olajimportját célozza majd.

 

(Index)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató