2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Rovarokkal, férgekkel és műhússal etetnék az embereket az európai műzöldek

Újabb őrült ötlettel álltak elő az európai zöldek: az állattenyésztés támogatásának eltörlését kérik az Európai Bizottságtól. Egyelőre csak egy polgári kezdeményezésről van szó, amelyet Brüsszel a minap fogadott be, egy ilyen döntésnek beláthatatlan következményei lennének.

Az állattenyésztők mellett a fogyasztók is rosszul járnának, az állati termékek többsége, így a hús, a tojás és a tej eltűnne a boltok polcairól, vagy megfizethetetlen magasságba emelkedne az áruk. Az elmúlt időszakban az állati fehérje pótlására számtalan elmebeteg ötlet került nyilvánosságra ilyen a rovaralapú fehérje, a vegán húspótlók, a különféle algákból kialakított fehérjepótlók és a laboratóriumi körülmények között létrehozott műhúsok is. 

Miközben mindenki attól retteg, hogy az orosz–ukrán háború élelmiszerválsághoz vezet. Az Európai Bizottság épp most fogadta be azt a civil kezdeményezést, amely elvenné az összes támogatást az állattartóktól. A bizottság honlapján elérhető közlemény szerint a

Vessünk véget az állatok levágásának!

elnevezésű kezdeményezés szervezői azt kérik Brüsszeltől, hogy az állattenyésztők támogatása helyett fordítson több forrást az általuk etikusnak és környezetbarátnak vélt alternatívák, például a sejttenyésztés és a növényi fehérjéken alapuló gazdálkodás fejlesztésére. Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta: a támogatások megszüntetése tragikus következményekkel járna és a legtöbb uniós tagállam azonnali tiltakozását vonná maga után.

Az európai uniós források és a nemzeti kiegészítés elvonásával a gazdák nagy része kénytelen lenne felhagyni az állattenyésztéssel, aminek az azonnali áruhiányon és az élelmezésbiztonság megrendülésén kívül számos beláthatatlan hatása lenne a nemzetgazdaságra
– fogalmazott a szakember.

SZERVEZETÜNKNEK SZÜKSÉGE VAN AZ ÁLLATI FEHÉRJÉRE

A fogyasztási szokásokat nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni, főként az emberi szervezetet, amelynek a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szüksége van állati fehérjékre. Az európai állati termékek előállítása a világon a legszigorúbban ellenőrzött, minőségük pedig a legjobb. A vörös húsok, a tojás, a tej és tejtermékek egészségre gyakorolt állítólagos káros hatását egyre több tudományos tanulmányban cáfolják. A társadalom túlnyomó többsége a környezettudatos minőségi táplálkozás híve, aminek része az állati és növényi fehérjék kiegyensúlyozott fogyasztása.

Nem hinném, hogy a Covid-járvány után, az orosz–ukrán háború idején az lenne az európai fogyasztók legfőbb vágya, hogy hús helyett alternatív fehérjeforrásokra álljanak át. Épp ellenkezőleg: a válságok idején bekapcsol az emberek túlélési ösztöne, és azokat az élelmiszereket kezdik felhalmozni, amelyek az elmúlt évszázadokban is bizonyította
– jegyezte meg.

Bár az elmúlt időszakban számtalan kezdeményezés indult az állati alapú fehérje pótlására, egyelőre egyik sem aratott osztatlan sikert. Idetartozik például a rovaralapú fehérje, a vegán húspótlók, a különféle algákból kialakított fehérjepótlók és a laboratóriumi körülmények között létrehozott műhúsok is. Zászlós Tibor szerint ezekkel az a baj, hogy nem tudni, fogyasztásuk hosszú távon milyen hatással van a szervezetre. Éppen ezért úgy véli, hogy a különböző húsok – legyen szó fehér vagy vörös húsokról – még hosszú ideig velünk maradnak.

Óriási támogatással indulhat a hazai élelmiszeripar digitális forradalma, már idén érkeznek az első pályázatok. Az elmúlt időszakban a különböző környezetvédő csoportok körében divattá vált, hogy az állattenyésztést tegyék felelőssé a klímaváltozásért. Az állattenyésztőket összefogó szervezet elnöke szerint a mostani kezdeményezés érzelmi alapú, sem tudományos, sem gyakorlati megalapozottsága nincs.

Az európaiak döntő része városban él, teljesen elszakadva a valóságtól, fogalmuk sincs, hogy az állatokat ma milyen körülmények közt tartják a gazdák, hogyan kerül a boltok polcaira a tej, a tojás vagy a hús. Elfogadnak olyan állításokat, amelyeknek nincs valóságalapjuk. Ez ellen küzdeni kell, az edukációra nagy szükség van
– jegyezte meg.

Majd hozzátette: nyilvánvaló, hogy bizonyos gazdasági érdekek állnak az Európai Bizottság által most befogadott kezdeményezés mögött is. Ha pedig valóban így van, akkor nyilvánosságra kell hozni, hogy kik mozgatják ezt a véleménytömeget.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató