2022. július 03. - Kornél, Soma
EUR : 398.74
USD : 381.24
Időjárás ikon33°19°

Titokban besurrant Kijevbe az amerikai házelnök

Előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben Nancy Pelosi amerikai házelnök, a találkozóról Volodimir Zelenszkij ukrán elnök osztott meg videót vasárnap a Twitteren. A videón Zelenszkij megköszönte az Egyesült Államok támogatását, Pelosi pedig Ukrajnának a szabadságáért folytatott küzdelmét méltatta.

Látogatásunkkal szeretnénk köszönetet mondani a szabadságért folytatott harcukért

– hangsúlyozta Pelosi. – Elkötelezettségünk mindaddig folyamatos, míg véget nem ér a küzdelem – tette hozzá, megjegyezve, hogy az ukránok mindenkiért harcolnak.

 

Pelosi a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta felkereste az országot.

Egy kongresszusi képviselőkből álló küldöttséggel érkezett előre be nem jelentett látogatásra Kijevbe, amelynek Barbara Lee, Jason Crow, Jim McGovern, Adam Schiff, Gregory Meeks és Bill Keating is tagja volt.

 

 

Washington a háború kezdete óta több mint 3,7 milliárd dollár értékben ígért és szállított fegyvereket és lőszereket Ukrajnának. Joe Biden amerikai elnök korábban bejelentette: szeretné, ha az Egyesült Államok további 33 milliárd dollárral támogatná Kijevet. Ennek nagy része katonai segély formájában érkezhet meg az országba.

Eközben az ukrán hadsereg főparancsnoksága a legfrissebb harci jelentésében azt írta: 

az orosz csapatok célja, hogy elfoglalják a dél-ukrajnai Herszon régió teljes területét, megteremtve a feltételeket Mikolajiv és Krivij Rih megtámadásához. 

A beszámolóból kiderült: Oroszország vasúton fegyvereket és katonai felszerelést küld a térségbe, hogy növelni tudja az offenzíva sebességét. Az ukrán hadsereg szerint fennáll a veszélye annak, hogy Oroszország rakétatámadásokat indít Ukrajna katonai és polgári infrastruktúrája ellen Belarusz területéről.

 Az oroszok légicsapásokat és tüzérségi támadásokat hajtottak végre Harkiv régió ellen, és támadó műveleteket kísérletek meg Izjum irányába. A Donyec-medencében, az ukrán felügyelet alatt álló területeket a szakadár oroszbarát térségektől elválasztó vonal mentén is folytatódtak az összecsapások.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató