2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

"Hitlerben is zsidó vér volt" - Izrael bocsánatkérésre szólította fel Szergej Lavrovot

Az orosz külügyminiszter az ukrán elnök kapcsán fogalmazott úgy, hogy Adolf Hitlerben is „zsidó vér volt”.

Izrael állam hétfőn elítélte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap tett kijelentését. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy olasz televíziónak adott interjúban a Haaretz szerint azt mondta:

az a tény, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök zsidó, nem negligálják a náci elemeket az országában, és ezt azzal az állítással igyekezett alátámasztani, hogy Adolf Hitlerben is „zsidó vér volt”.

Izrael bocsánatkérést vár

 Jaír Lapid megbocsáthatatlan, botrányos kijelentésnek minősítette Lavrov állításait

Ez egy megbocsáthatatlan, botrányos kijelentés, szörnyű történelmi tévedés, és bocsánatkérést várunk
hangsúlyozta Lapid. „A zsidók nem öngyilkosok lettek a holokausztban. A nagyapámat nem a zsidók ölték meg, hanem a nácik. Azt mondani, hogy Hitler zsidó származású, olyan, mintha azt mondanánk, hogy a zsidók magukat gyilkolták a holokausztban. A holokauszt ügyeiben nem vagyunk elnézők” – közölte az izraeli külügyminiszter.

Lapid Twitter a Twitteren bejelentette, hogy az orosz nagykövetet „nehéz beszélgetésre” hívták a külügyminisztérium közel-keleti részlegének vezetőjéhez, de tartózkodott attól, hogy megrovásként definiálja ezt, és megjegyezte, hogy ő maga nem lesz jelen a találkozón.

„Először is javítsák ki tévedésüket, és nyissanak ki egy történelemkönyvet. Nem csak külügyminiszterként, hanem a budapesti gettóban raboskodó édesapám fiaként is zavar. Nem a zsidók, hanem a nácik küldték oda. A nácik üldözték a zsidókat és megöltek hatmillió zsidót. Az ukránok nem nácik, csak a nácik voltak nácik, csak ők foglalkoztak a zsidó nép szisztematikus kiirtásával” – jelentette ki Lapid, akinek édesapja, Tomi Lapid túlélte a holokausztot, majd Izraelben miniszterelnök-helyettes és igazságügyi miniszter is volt.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató