2024. március 01. - Albin
EUR : 393.89
USD : 363
Időjárás ikon11°10°

Novák Előd már be is nyújtotta a mentelmi jog eltörléséről szóló törvényjavaslatot

Még véget sem ért a parlament alakuló ülése, már befutott az újabb négyéves ciklus első két törvényjavaslata. Ami egyben a parlamentben most bemutatkozó Mi Hazánk első két javaslata is, ugyanis mindkettőt ők nyújtották be. Novák Előd alelnök a mentelmi jog eltörlését pedzegette meg, míg a párt mind a hat képviselője által benyújtott másik javaslat a veszélyhelyzetet törölné el.

Azt talán lehet furcsának nevezni, hogy az új ciklusban ilyen hamar két javaslatot is benyújtott a Mi Hazánk, de a párt programjának ismeretében egyáltalán nem meglepő, hogy így tettek. A kampány során nagy hangsúlyt fektettek a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések eltörlésére, ellenezték a kötelező oltásokat és a lezárásokat is, így érthető, hogy a veszélyhelyzet eltörlését szorgalmazzák. 

A mentelmi jog eltörlése szintén fontos eleme volt a párt programjának, Novák Előd pedig nem is tétovázott sokat, rögtön az első napon benyújtotta az erről szóló javaslatot. Az indoklás szerint a parlamenti képviselők sérthetetlensége, vagyis röviden összefoglalva a büntetőeljárásoktól való védelem fenntarthatatlan, leginkább azért, mert a közvélemény sok esetben szembesült azzal, hogy visszaéltek vele.

Novák szerint éppen ezért a képviselőknek le kellene mondania erről a jogukról, hogy visszaállítsák a tisztségbe vetett közbizalmat, emellett pedig „vissza kellene szorítani a mentelmi joggal történő visszaélés lehetőségét is.” 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató