2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Biden: ukrán szülők az amerikai gyártmányú rakéták tiszteletére “Javelin vagy Javelina” nevet adnak gyermekeiknek

Össze-vissza beszélt ismét az amerikaiak elnöke.

Joe Biden amerikai elnök kedden az ukrajnai konfliktust történelmi “fordulópontnak [nevezte], amely hat-nyolc generációnként jön el”, és az Egyesült Államok szerepét a konfliktusban úgy jellemezte, hogy az Oroszországgal és Kínával szembeni civilizációs küzdelem első “igazi csatáját” vívja. Biden azt is megígérte, hogy további több milliárd dollár értékű segélyt küld Kijevnek.

“A történelem fordulópontjához érkeztünk. Ez körülbelül hat-nyolc generációnként jön el” – mondta Biden, miközben a Lockheed Martin alabamai gyárában tett látogatást, hozzátéve, hogy “a dolgok olyan gyorsan változnak, hogy nekünk kell irányítanunk”.

Nem világos, hogy mi volt az utolsó “fordulópont”, amelyre Biden utalt, a hat-nyolc generáció 100 és 200 év közötti időszakot ír le. Biden azonban a továbbiakban az Egyesült Államok ukrajnai küldetését nagyobb léptékben írta le, mint hogy egyszerűen fegyvereket szállítson egy szövetségesnek.

“FOLYAMATOS HARC FOLYIK AZ AUTOKRÁCIA ÉS A DEMOKRÁCIA KÖZÖTT” – MONDTA, UTALVA KÍNÁRA ÉS OROSZORSZÁGRA, MINT AZ ÁLLÍTÓLAGOS NYUGATI “DEMOKRÁCIÁK” ELLENSÉGEIRE. AZ UKRAJNAI KONFLIKTUS – TETTE HOZZÁ – “AZ ELSŐ IGAZI CSATA” A CIVILIZÁCIÓK ÖSSZECSAPÁSÁBAN.

Washington retorikája Ukrajnával kapcsolatban az elmúlt hetekben keményedett: Lloyd Austin védelmi miniszter nemrégiben kijelentette, hogy “azt akarjuk, hogy Oroszországot olyan mértékben meggyengítsük, hogy ne tudjon olyan dolgokat tenni, mint amilyeneket Ukrajna lerohanásával tett”, és maga Biden is több alkalommal rendszerváltásra szólított fel Moszkvában.

Oroszország máris a NATO elleni de facto háborúként kezeli a konfliktust: Szergej Lavrov külügyminiszter azzal vádolta az Egyesült Államok vezette katonai szövetséget, hogy “lényegében egy meghatalmazott útján háborúzik Oroszországgal, és ezt a meghatalmazottat felfegyverzi”.

BIDEN KEDDEN LÁTSZÓLAG AZT IS ELISMERTE, HOGY AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK PROXY-HÁBORÚT FOLYTAT OROSZORSZÁGGAL, AMIKOR A LOCKHEED MARTIN FEGYVERGYÁRBAN DOLGOZÓKNAK AZT MONDTA, HOGY AZ AMERIKAI FEGYVERSZÁLLÍTMÁNYOK “LEHETŐVÉ TESZIK AZ UKRÁN NÉP SZÁMÁRA, HOGY MEGVÉDJE MAGÁT ANÉLKÜL, HOGY AMERIKAI KATONÁKAT KÜLDENÉNK ODA ÉS EGY HARMADIK VILÁGHÁBORÚBA KERÜLNÉNK”.

E keményebb retorikán felül Biden további 33 milliárd dollárt kért – ami Oroszország teljes 2021-es védelmi költségvetésének közel felét teszi ki – katonai segélyként Ukrajnának, valamint az országban érintett amerikai kormányzati ügynökségek finanszírozását.

Az alabamai üzemben gyártott Javelin páncéltörő rakéták fontosságát hangoztatva Ukrajna háborús erőfeszítései szempontjából, Biden a példátlan fegyverszállítást ahhoz hasonlította, ahogyan az USA felfegyverezte szövetségeseit a második világháborúban.

A gyakori verbális botlásairól ismert Biden összekeverte Oroszországot Ukrajnával, amikor azt mondta, hogy az orosz katonai művelet februári megindítása előtt “gondoskodtunk arról, hogy Oroszországnak rendelkezzen Javelinekkel és más fegyverekkel … hogy Ukrajna készen álljon arra, ami történik”.

Biden másik elszólása, ami talán freudi is egyben:

 "Az ukránok bátran védik a HAZÁNKAT!"



Biden azt is elmondta hallgatóságának, hogy

az ukrán szülők az amerikai gyártmányú rakéták tiszteletére “Javelin vagy Javelina” nevet adnak újszülött gyermekeiknek.

Ezt az állítást eredetileg a múlt hónapban Ilja Ponomarenko ukrán újságíró és az Azov neonáci ezred tagja közölték.

Miközben Biden Alabamában Kína globális rendben betöltött szerepéről beszélt, Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a szenátus előtt elmondta, hogy az Egyesült Államoknak “most két globális hatalommal, Kínával és Oroszországgal” kell szembenéznie, és hogy “a nagyhatalmak közötti jelentős nemzetközi konfliktus lehetősége növekszik”.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató