2022. május 22. - Júlia, Rita
EUR : 384.58
USD : 363.57
Időjárás ikon25°18°

Eltávolították az ukrán zászlókat a varsói tömegközlekedési eszközökről

Eltűntek az ukrán zászlók a varsói buszokról és villamosokról - jelentette a RIA Novosti tudósítója.Korábban Ukrajna sárga-kék zászlaját a varsói zászlóval együtt helyezték el a buszokon és villamosokon. Az akciót február végén indították Ukrajna iránti szolidaritásból, miután az országban különleges orosz katonai művelet kezdődött.

"2022. május 4-től felfüggesztik a közlekedési eszközök Varsó és Ukrajna zászlajával való díszítését" - közölte a varsói városháza a hivatalos honlapján, anélkül, hogy a döntést megindokolta volna.

Korábban több lengyel jogász is felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán zászlót a lengyel főváros tömegközlekedési eszközein szabályszegő módon tűzték ki, mivel a törvény szerint egy idegen állam zászlaját csak a lengyel zászlóval egyenrangúan szabad kitűzni. Ebben az esetben az ukrán zászlót csak Varsó zászlaja "kísérte".

Az elmúlt hetekben Lengyelországban mindenütt sárga és kék ukrán zászlók lengtek. Az épületekre, hivatalos intézményekre és iskolákra függesztik ki őket. Gyakran nem tartják be azt a szabályt, hogy a lengyel zászlót egyenrangú helyen kell elhelyezni, ami sok polgár tiltakozását váltotta ki.

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató