2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Nem szavazta meg a szlovák parlament Robert Fico mentelmi jogának felfüggesztését

A szlovák honatyák döntöttek.

A szlovák rendőrség őrizetbe vette Robert Fico korábbi szlovák miniszterelnök egykori belügyminiszterét, Robert Kaliňákot, míg Ficót szintén bűnszervezet létrehozásával, hatalmi visszaéléssel és adótitok megszegésével gyanúsítják.

Ficót parlamenti képviselőként mentelmi jog illeti meg, ezért nem tartóztathatták le eddig. A rendőrség közben az ügyészséget arra kérte, hogy rendelje el mind Fico, mind Kaliňák letartóztatását. A letartóztatás már folyamatban is van, azonban Fico esetében kicsit bonyolultabb a helyzet, mert a mentelmi jogát előbb a parlamentnek fel kell függesztenie.

Május 4-én szerda késő délután a szlovák törvényhozás szavazott Robert Fico mentelmi jogának felfüggesztéséről – számolt be a ma7.sk. A volt kormányfőre vonatkozó szavazás előtt a képviselők a titkos szavazás lehetőségéről döntöttek, amelyet végül elutasítottak. A jelenlévő 150 képviselőből mindössze 51 támogatta a titkos szavazást.

Ezután rögtön döntöttek Fico mentelmi jogáról is, amelynek felfüggesztését a parlament végül 74:49 arányban támogatta, azonban a jelenlévő 150 képviselő közül legalább 76-nak kellett volna a kiadatás mellett voksolnia. Ennek értelmében

a törvényhozás nem függesztette fel Fico mentelmi jogát.


Az eredmény nem azt jelenti, hogy a Fico elleni nyomozást lezárják, hanem csupán azt, hogy a nyomozati szakaszban járó eljárás során a pártelnök nem kerül vizsgálati fogságba.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató