2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Reagált a magyar kormány az embargóra: semmilyen tervet és garanciát nem látunk

Nincs semmi garancia arra, hogy Magyarország energiabiztonsága megmaradna - így kommentálta Kovács Zoltán az újabb szankciós csomag terveit.

„Semmilyen tervet vagy garanciát nem látunk” arról, hogy milyen lehetne egy átmeneti időszak az orosz olajembargó bevezetése után és hogy Magyarország energiabiztonságát miként garantálnák – így kommentálta Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár a Reutersnek az Európai Bizottság új terveit.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán reggel az Európai Parlament plenáris ülésén ismertette az EU hatodik szankciós csomagját, amelyet a tagállamok EU-hoz akkreditált nagykövetei még a délelőtt megvitatnak. Ezek egy része az, hogy az EU fél éven szüntesse be a kőolajvásárlást Oroszországból. Ez teljes behozatali tilalmat jelenteneke minden orosz tengeri és csővezetékes olajra, a nyersolajra, és kis csúszással, az év végétől a finomítottra is.

Azóta arról kerültek nyilvánosságra meg nem erősített hírek, hogy Magyarország és Szlovákia 2023 végéig felmentést kaphat az embargó alól, de erről a tagállamok joga volna dönteni. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató