2022. május 17. - Paszkál
EUR : 384.69
USD : 368.72
Időjárás ikon20°14°

Ursula bejelentette a szankciókat amiben Európa elpusztul

Egyelőre nincs szó arról, hogy ez alól Magyarország felmentést kapna.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán reggel az Európai Parlament plenáris ülésén ismertette az EU hatodik szankciós csomagját, amelyet szintén szerdán délelőtt vitatnak meg a tagállamok EU-hoz akkreditált nagykövetei. A csomagnak a következő elemei vannak:

- További személyeket vesznek fel azok listájára, akikkel szemben beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendelnek. Ezek a személyek olyan magas rangú katonatisztek és más személyek, akik háborús bűnöket követtek el Bucsában.

- Kizárják a nemzetközi banki átutalási rendszerből, a SWIFT-ből a legnagyobb orosz bankot, a Sberbankot.

- Három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltatót kitiltanak az európai éterből. A továbbiakban semmilyen módon nem terjeszthetik tartalmaikat az EU-ban, legyen az kábelen, műholdon, interneten vagy okostelefon-alkalmazásokon keresztül.

- Fél éven belül az EU beszünteti a kőolajvásárlást Oroszországból. Ez teljes behozatali tilalmat jelent minden orosz tengeri és csővezetékes olajra, a nyersolajra és a finomítottra. Év végére pedig a finomított termékeket sem fog vásárolni az Unió.

Ursula von der Leyen beszédében nem erősítette meg azt a sokat hallott információt, mely szerint az utolsó, a kőolajjal kapcsolatos pont alól felmentést kapnak Magyarország és Szlovákia. Az elnök így fogalmazott:

Ez nem lesz könnyű, néhány tagállam erősen függ az orosz olajtól.

Ursula von der Leyen arra is felszólított, hogy az EU kezdjen hozzá egy helyreállítási csomag kidolgozásához Ukrajna számára. A szankciós javaslatokat a tagállamoknak is el kell fogadniuk.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató