2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Újabb csúcson a rubel a dollárral és az euróval szemben

Az orosz rubel több mint két éves csúcsra erősödött kedden az amerikai dollárral szemben, annak a hírnek a hatására, hogy Oroszország két külföldi kötvényének dollárban történő kifizetése éppen a határidő lejárta előtt érkezett meg a hitelezőkhöz, és ezzel az ország elkerülte a fizetésképtelenséget.

Az árfolyam a keddi devizakereskedés során a Bloomberg adatai szerint 66,43 rubelt ért el dolláronként 13:06-kor (GMT), bár az orosz valuta a nap folyamán később valamennyit veszített lendületéből. A moszkvai tőzsde kedden munkaszüneti nap miatt zárva volt.

Amikor szerdán megnyílt a kereskedés Moszkvában, az orosz valuta 15:50-kor (GMT) valamivel 67 rubel felett állt dolláronként, ami 2020 márciusa óta a legerősebb szint.

A rubel az euróval szemben is erősödött, a délutáni moszkvai kereskedésben 70 rubelt ért egy euró, ami 2020 februárja óta a legerősebb érték.

Mindez azután történt, hogy az EU hatodik szankciócsomagot javasolta Moszkva ellen, amely az orosz olajimport fokozatos megszüntetését is magában foglalja.

Pénteken az orosz központi bank 14%-ra csökkentette az irányadó kamatlábat a szankciók sújtotta gazdaság hitelezésének fellendítésére tett legújabb kísérletében.

Az euró jelenleg ötéves mélypont körül mozog a dollárral szemben, mivel az Oroszország elleni, Ukrajnával kapcsolatos szankciók miatt az infláció és az energiaellátás bizonytalanná vált.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató