2022. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.5
USD : 369.4
Időjárás ikon19°13°

Verhofstadt után az olasz miniszterelnök is az uniós vétó megszüntetését szorgalmazza

Mario Draghi mélyítené az uniós integrációt: szerinte Európának a „pragmatikus föderalizmus” irányába kellene elmozdulnia.

Mario Draghi olasz miniszterelnök felszólította az EU-t, hogy hagyjon fel a konszenzusos döntéshozatallal a külügyi kérdésekben – írja az Euobserverre hivatkozva a mandiner.hu.

Ehhez az alapszerződést kéne módosítani, amelyhez minden tagállamnak hozzá kell járulnia. Kérdés, hogy a vétó eszközével gyakran élő tagállamok (például Magyarország) támogatnak-e egy ilyen döntést, ezzel ugyanis megkerülhetők lennének az uniós döntéshozatalban, miközben a döntések rájuk is vonatkoznának. 

Korábban írtunk róla, hogy Guy Verhofstadt is hasonlóan vélekedik. Mint mondja: „hagyjunk fel az egyhangú szavazással és a döntéshozatali folyamattal. Mert emiatt mindig túl kicsit és túl későn tudott lépni az Európai Unió”.

Előrelépés a politikai egység felé

A 74 éves volt EKB-elnök az európai törvényhozóknak azt mondta, hogy Európának a „pragmatikus föderalizmus” irányába kellene elmozdulnia, hogy hatékonyabban tudja kezelni a gazdasági, energia-, védelmi és külpolitikai kérdéseket.

Ha ehhez az uniós szerződések módosítására irányuló folyamatot kell elindítanunk, akkor ezt el kell fogadnunk

– mondta Draghi Strasbourgban. Úgy vélte, hogy az EU-nak javítania kell döntéshozatali képességét, hogy reagálni tudjon az orosz támadásra, amely megkérdőjelezte a kontinens békéjét. 

„Túl kell lépnünk az egyhangúság elvén, amely a gátló vétók logikájához vezet, és a minősített többséggel hozott döntések irányába kell elmozdulnunk” – mondta Draghi, aki az ukrajnai háborút „biztonsági, humanitárius, energetikai és gazdasági” válságnak nevezte.

A minősített többség alkalmazása – ami azt jelenti, hogy a 27 uniós tagállamból 15 országnak kell támogatnia az adott döntést, amely az EU teljes lakosságának legalább 65 százalékát képviseli – lehetetlenné tenné, hogy egyetlen ország blokkolja a döntéseket. A vétó eszközével a magyar kormány is több esetben élt az elmúlt években. Ha az olasz miniszterelnök javaslata átmenne, akkor erre többé nem lenne lehetőség.

Egyelőre nem világos, hogy Draghi általánosan kiterjesztené a minősített döntéshozatalt, vagy csak a külpolitikai kérdésekben. A szerződésmódosítást persze az összes tagállamnak támogatnia kell – vagyis ahhoz, hogy a vétó lehetősége megszűnjön, paradox módon az kell, hogy az erre vonatkozó szerződésmódosítást egy tagállam se vétózza meg. A realitása tehát ennek jelen pillanatban csekély.

Egy olyan Európa, amely képes gyors döntéseket hozni, hitelesebb a polgárai és a világ többi része felé

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató