2022. május 22. - Júlia, Rita
EUR : 384.58
USD : 363.57
Időjárás ikon22°15°

Zelenszkijék odaszóltak a spanyoloknak, hogy vegyenek őrizetbe egy ukrán, kormányellenes bloggert

A spanyol rendőrség megerősítette Anatolij Sarij ukrán blogger őrizetbe vételét nemzetközi elfogatóparancs alapján - írja a RIA Novosztyi.

Sarijt, az ukrán bloggert és politikai aktivistát hazaárulással vádolják a hazájában.

"Információink szerint Sarijt Tarragona városában vették őrizetbe egy nemzetközi elfogatóparancs alapján" - közölte az hírügynökség.A helyi rendőrség egyelőre nem tud további részleteket közölni az eset körülményeiről.

Korábban az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) jelentette, hogy a politikai aktivistát őrizetbe vették. A Segodnya szerint a bloggert egy hónapon belül kiadhatják hazájának.

Később Ilja Kiva, a Verhovna Rada volt képviselője elmondta, hogy Sarijt saját felelősségére szabadon engedték, és hamarosan visszatér Barcelonába, ahol várni fogja a bírósági döntést. Zelenszkij képviselője az Alkotmánybíróságon, Fedir Veniszlavszkij a maga részéről azt mondta, hogy a blogger ügyét egy ukrán bíróság fogja megvizsgálni.

Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsa az orosz katonai hadművelet megkezdése után leállította a Sarij Párt tevékenységét. A blogger videókat tett közzé az SBU civilek elleni mészárlásairól. Beszámolt Denisz Kirejevnek, az Oroszországgal folytatott béketárgyalásokon részt vevő első ukrán küldöttség tagjának Kijev központjában történt meggyilkolásáról is. Ukrajna szankciókat vezetett be a Sharyy.net nevű honlap ellen is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató