2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Kezd letérdelni az Unió Magyarország előtt, de messze még a megállapodás

A szlovákok három-, a magyarok ötéves mentességet szeretnének, Brüsszel két évet kínált.

2024 végéig adna mentességet Magyarországnak és Szlovákiának az orosz olajtermékek bevételi tilalma alól az Európai Unió – írja a jelenleg az uniós nagykövetek szintjén zajló egyeztetésről a Bloomberg. A hírügynökség forrásai szerint a csehek ugyancsak felmentést kaphatnának 2024 júniusáig, míg a többi tagállam, az eredeti tervek alapján 2022 végéig importálhatna olajat Oroszországból.

Ez a nyersolaj esetében 6 hónapos átmenetet jelentene, a finomított termékeknél (elsősorban a dízelnél) 8 hónapot. Meghosszabbítanák azt az időszakot is, amíg a cégek és magánszemélyek saját ellátásuk biztosítására (például hajók tankolására) használhatnák az orosz olajat, a korábbi javaslatban egy hónapot hagyott volna a bizottság az embargó életbe lépte után, ez a jelenlegi állás szerint három hónap lenne.

Az uniós javaslat alapján a magyarok, a szlovákok és a csehek az átmeneti időszakban nem tudnák továbbadni az Oroszországból szerzett olajat.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádiónyilatkozatában arról beszélt, az embargó a magyar gazdaságra ledobott atombomba hatásával érne fel, ezért ötéves átmenetet szeretne.

A szlovák kormány gazdasági miniszterhelyettese, Karol Galek azt közölte: ragaszkodnak a 3 éves átmenethez. Petr Fiala cseh kormányfő pedig csak annyit mondott, a jó irányban haladnak a tárgyalások, de még nincs meg a végeredmény.

A Bloomberg forrása szerint a pénteki tárgyalás akár a hétvégére is elhúzódhat.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató