2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Magyarországgal alkudoznak a tagállamok az olajembargó miatt

Sajtóinformációk szerint javában folyik az alkudozás Magyarországgal Brüsszelben arról, hogy milyen feltételekkel hajlandó az Orbán-kormány az olajembargót támogatni.

A tagállamok EU-hoz akkreditált nagykövetei ezekben az órákban tárgyalnak a hatodik szankciós csomagról, amelynek a legvitatottabb pontja, hogy a javaslat szerint az EU fél éven belül leállítaná az orosz olaj vásárlását. Magyarország azonban ezt nem hajlandó elfogadni, Orbán Viktor péntek reggeli rádiónyilatkozatában a magyar gazdaságra ledobott atombombához hasonlította a javaslatot - a háborús helyzetben az atombombás megközelítést többen különösen ízléstelennek tartották - és arról beszélt, hogy egy-másfél éves haladékkal semmire sem menne az ország, mert legalább öt évre lenne szükség, de még így is nagyon költséges az átállás.

A kiszivárgott hírek szerint Magyarország - és Szlovákia - eleve kapott volna haladékot 2023 végéig, ezt megtoldanák még egy évvel, 2024 végéig. Csatlakozott a halasztás kérőkhöz Csehország is, esetükben 2024 közepéig biztosítanának átmenetet, de csak abban az esetben, ha a Transalpine csővezeték nem készül el hamarabb. Ugyanakkor Magyarország továbbra is elégedetlen ezzel az ajánlattal.


Ha ma nem sikerül megegyezésre jutni, akkor a nagykövetek akár egész hétvégén folytatják a tárgyalást, a francia elnökség mindenképpen szeretne eredményre jutni napokon belül.

 

(HVG)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató