2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Orbán Viktor: Ez felér Magyarország számára egy atombombával

A rezsicsökkentésnek vége van, ha elfogadjuk a Bizottság jelenlegi embargós javaslatát – húzta alá a miniszterelnök.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió vendége volt május első péntekén. Az első téma a hatodik szankcióscsomag volt. Orbán Viktor elmondta, hogy úgy gondolta eredetileg, hogy majd csak a kormányalakítás után az újra interjút a Jó reggelt Magyarország című műsorban, viszont most kénytelennek érezte.

A bizottság elnökasszonya akarva-akaratlanul megtámadta Európa egységét”

– mondta a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy Ursula von der Leyenék nem egyeztettek mindenkivel az olajszankciók kapcsán.

Több baj van a bizottság javaslatával – mondta, majd kifejtette, hogy korábban abban állapodtak meg a kormányfők, hogy minden országnak szuverén joga, az energiabiztonságának biztosítása. A bizottság mindenféle egyeztetés nélkül előállt a javaslatával, és egységes szabályt akarnak – mondta a kormányfő.

Ezzel megbomlott a Verseilleban megkötött európai egységet, a bizottság megtámadta az európai egységet.”

Gazdasági atombomba

Elmondta Orbán Viktor, hogy Magyarországra az olaj csak és kizárólag csővezetéken keresztül tud érkezni.

Minden olyan javaslat ami figyelmen kívül hagyja ezt, az egy atombomba a magyar gazdaság ellen

– mondta. Van lehetőség, hogy más irányból érkezzen olaj ide, de ez Horvátország számára nagy teher lenne, Magyarországon olyan finomító működik, amelyet kizárólag az orosz olajra terveztek – fejtette ki Orbán. Kijelentette azt is, hogy több százmilliárd forint lenne a finomító átalakítása, és utána drágább lenne az ideérkező olaj, mint korábban.

Öt év kéne az energiarendszer teljes átalakítására

Az asztalon lévő javaslat semmilyen megoldást nem tesz az asztalra, így teljesen elfogadhatatlan – mondta Orbán Viktor. Elmondta, hogy az, hogy át tudjunk állni egy másik olajellátási rendszerre, az több ezermilliárd forintba kerülne. 

5 év kell az egész folyamathoz, majd pedig kell pénz a finomítók átalakítására és az energiarendszer átalakítására.”

Érdemes elgondolkodni, hogy van-e értelme ekkora átállásnak? – tette fel a kérdést a kormányfő.

A rezsicsökkentésért dúl a harc

Orbán Viktor kifejtette, az nem működik, hogy a magyar érdekekkel szemben terjesztenek elő javaslatokat, ezt most vissza kell küldeni,

dolgozzanak ki új javaslatot.

A miniszterelnök elmondta, hogy ha ezt most elfogadtuk volna, akkor a rezsicsökkentésnek vége lett volna. Ha nem oldják meg a magyar kérdést, és bevezették volna az olaj-és gázembargót, akkor vége lenne a rezsicsökkentésnek – fejtette ki. Ez egy harc most a rezsicsökkentés érdekében – mondta a kormányfő.

Magyarország vörös vonala

Elmondta a kormányfő, hogy az eddigi öt szankciócsomag, amelyeket bevezetett Európa, nagyobb gondot okoztak az európai gazdaságnak, mint az orosznak. „Legjobb meggyőződésem ellenére a szankciók első öt csomagjára igent mondtam, de

korábban világossá tettem, hogy lesz egy vörös vonal, ez pedig az energiaembargó. Most kell megálljt parancsolni.”

– mondta a kormányfő.

„Ez nem a mi háborúnk”

Elmondta Orbán Viktor, hogy az energiaembargó vörös vonalán túl, van egy másik vörös vonala is Magyarországnak: az, hogy egyházi vezetőket szankciós listára tegyenek. Orbán elmondta, hogy minden országnak megvannak a maga háborús tapasztalatai, épp ezért fontos tisztázni, hogy ki háborúzik, 

ez pedig egy orosz-ukrán háború – jelentette ki.

Az oroszok támadták meg Ukrajnát, ezért ez nem a mi háborúnk, mondta a miniszterelnök. A mi álláspontunk a béke – jelentette ki, majd hozzátette, hogy se a francia elnök, se a német kancellár nem járt sikerrel a saját moszkvai békemisszióján.

Sem amerikai, sem német, sem lengyel érdeket nem fogjuk azonosítani a magyar érdekkel, ezért ki akarunk maradni ebből a háborúból.

„Kárpátalja is lőtávolságba került”

Orbán Viktor reagált arra is, hogy Kárpátalját is lőtték az oroszok: aki fegyvert szállít, az bajt hoz a fejére, így Kárpátalja is lőtávolságon belül került, mert valaki fegyvert szállított – mondta. Aki fegyvert szállít be, az az ott élő embereket célponttá teszi.

 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató