2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Románia nyújtotta a legkevesebb segítséget Ukrajnának a térségben

Magyarország kétszer akkora támogatást adott, nem beszélve Lengyelországról és a balti államokról.

A román állam biztosította a legkevesebb forrást Ukrajnának az Oroszországgal szembeni háborúban a szomszédos országok közül – írja a Főtér a Szabad Európa romániai kiadása nyomán.

Putyin ukrajnai agressziója példátlan szolidaritási hullámot indított el a nyugati nagyhatalmak részéről, de a közép-kelet-európai régió országai is igyekeznek kitenni magukért. A Kieli Világgazdasági Intézet adatai szerint április 23-ig a G7-ek, illetve az Európai Unió országai és intézményei 27 milliárd eurónyi értékben nyújtottak segítséget – vagy tettek erre ígéretet – Ukrajnának.

A kimutatás a segítségnyújtás három formájára terjed ki: a pénzügyi, a humanitárius és a katonai támogatásra. Ebben nincsenek benne a menekültek segítését célzó programok, mint ahogy a civil szervezetek vagy magánszemélyek adományai sem.

A támogatások listáját toronymagasan az Amerikai Egyesült Államok vezeti, mindhárom kategóriában: számszerűsítve ez több mint 10 milliárd eurónyi összeget jelent. Nagy-Britannia és Kanada sem fukarkodott a támogatásokkal (az előbbi felülről, az utóbbi alulról súrolja a 2 milliárd eurót), a második helyen mégis Lengyelország áll közel 2,4 milliárd euróval – ezzel a közép-kelet-európai régió éllovasává is vált.

Nem mindegy, persze, ki milyen természetű támogatásokkal segíti Ukrajnát: a lengyelek például elhanyagolható mértékben nyújtottak humanitárius segítséget, katonai téren azonban igencsak kitettek magukért (többek közt 200 darab, szovjet gyártmányú T-72-es tank adományozásával); a franciák inkább pénzügyi értelemben segítettek, humanitárius vagy katonai szempontból alig.

Az Ukrajnával határos államok közül Lengyelország magasan a legnagyobb összegű támogatást nyújtotta, GDP-arányosan nézve azonban az 1,3 milliós lakossággal rendelkező Észtország a vezető, ők a bruttó hazai termékük 0,80 százalékát ajánlották fel Ukrajna megsegítésére. Ezt követi Lettország, majd a már említett Lengyelország, de Litvánia és Szlovákia sem teljesítenek rosszul.

Románia minden tekintetben az utolsó helyen áll.

Az ország 4 millió eurót áldozott az ukrán ügyre, ez 0,01 százalékot jelent a GDP-t tekintve – ebből a pénzügyi segítség nulla, a „maradék” (vagyis a teljes összeg) kétharmad-egyharmad arányban megoszlik a katonai-védelmi felszerelés és a humanitárius támogatás között. 

Magyarország összegszerűen ennek dupláját, százalékarányosan a tripláját adományozta Ukrajnának

– igaz, ez kizárólag humanitárius segítséget jelent.

A menekültek befogadásából és ellátásából azonban derekasan kivette a részét Románia: a háború kezdete óta 840 ezer ukrán állampolgár lépett be az országba, ebből mintegy tízezren kértek ideiglenes védelmet.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató