2022. augusztus 14. - Marcell
EUR : 393.04
USD : 381.48
Időjárás ikon32°18°

A nőket, a gyerekeket és az időseket kimenekítették az Azovsztalból az ukránok szerint

A mariupoli acélműben rekedt 200 civilt állítólag biztonságos helyre szállították. Az ENSZ és a Vöröskereszt még nem erősítette meg a hírt.

Minden nőt, gyereket és idős embert kimenekítettel a mariupoli Azovsztalból – jelentette be Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes. A legutolsó becslések szerint az acélgyár területén még 200 ott menedéket kereső civil tartózkodott.

„A mariupoli evakuációnak ez a szakasza lezárult” – közölte Verescsuk.

A kiemenekítési akciót szervező ENSZ és a Vöröskereszt a BBC beszámolója szerint egyelőre nem erősítette meg a kormányfőhelyettes közlését.

A segélycsapatok már hosszú ideje dolgoztak azon, hogy a háború kezdete óta ostromlott Mariupolban található acélmű alatti alagutakból kimenekítsék a civileket, az evakuálás egy hete kezdődött meg. Moszkva-barát szakadárok korábban arról adtak hírt, hogy ötven civilt menekítettek ki az üzemből szombaton. Pénteken –egybehangzó ukrán és orosz közlések szerint – 51 civil hagyta el az üzem területét autóbuszon. Az ENSZ közvetítésével zajló műveletben már 500 embert sikerült kimenekíteni az Azovsztalból az elmúlt napokban – közölték ukrán források.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban arról beszélt, hogy ha az orosz támadók megpróbálják teljesen megsemmisíteni a gyártelepet védő ukrán erőket, vagy civileket támadnak, Kijev megszakítja a háború befejezését célzó kétoldalú tárgyalásokat.

 

 

(MTI - HVG)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató