2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Búcsúzik hivatalától Áder János

A kétszer kitöltött ötéves ciklusát követően Áder János köztársasági elnök hétfőn távozik hivatalából. A rendszerváltoztatás hetedik államfője megbízatása alatt mindvégig szilárdan küzdött a környezetvédelem ügyéért, de közben a társadalmi, szociális és egészségügyi feszültségek mellett sem ment el szó nélkül–idézte fel a hirado.hu. 
A portál emlékeztetett rá, hogy Áder János a koronavírus-járvány következtében árván vagy félárván maradt gyermekek megsegítése érdekében feleségével együtt tavaly májusban létrehozta a Regőczi István Alapítványt.

RENDSZERVÁLTÓ POLITIKUS

Áder János a rendszerváltó politikusaink egyike. Már az 1987-es lakiteleki találkozón és az 1989-es Ellenzéki és Nemzeti Kerekasztal tárgyalásokon is részt vett. Fontos szerepe volt az államszocializmust lebontó tárgyalássorozatban, nevéhez is köthető az 1990 utáni demokratikus választási rendszer kidolgozása.

ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

A rendszerváltoztatást követő első szabad országgyűlési választáson, 1990-ben, a Fidesz képviselőjeként kapott országgyűlési mandátumot. Később szülővárosa Csorna háromszor is megválasztott egyéni országgyűlési képviselőként küldte az ország házába. 1998-ban a parlament elnökévé választották, mely tisztséget 2002-ig látta el. Házelnöki tevékenységével nemzetközi színtéren is erősítette hazánk megbecsülését. Ebben az időszakban csatlakoztunk a NATO védelmi szövetségéhez.

EP-KÉPVISELŐ IS VOLT

2009-ben az Európai Parlament tagjává választották. Uniós képviselőként és az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának alelnökeként dolgozott.

2012. április végén a Fidesz–KDNP-frakciószövetség 262 ajánlásával lett az államfőjelölt. Az Országgyűlés május 2-án az első fordulóban kétharmados támogatással, 262 szavazattal választotta meg köztársasági elnökké. 2012. szeptember 26-án Út a Békéhez Díjjal tüntette ki a Szentszéknek az ENSZ-hez delegált megfigyelő missziója. Áder János államfőként mind a két megválasztott ciklusában hangsúlyosan küzdött a környezetvédelem ügyéért. Ennek érdekében 2015-ben a köztársasági Elnöki Hivatalban felállította a Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságot, 2016-ban pedig létrehozta a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt.

 

(Híradó)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató