2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Lengyel belügyminiszter: Legális volt a hétfői varsói oroszellenes tüntetés

A lengyel belügyminiszter legálisnak nevezte a hétfői varsói oroszellenes tüntetéseket, és szerinte az azokon részt vevő ukrán nők indulatai érthetők, ugyanakkor a lengyel külügyminiszter sajnálkozását fejezte ki a tüntetésen történt incidens miatt.



A tüntetők vörös festékkel öntötték le Oroszország varsói nagykövetét a lengyel főváros szovjet katonai temetőjében rendezett megemlékezésen.



Az éppen iráni látogatáson tartózkodó Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter kijelentette, hogy hasonló incidensnek soha többé nem szabad megtörténnie.

Az elesett szovjet katonák sírjánál tervezett mai koszorúzás során történteket incidensnek kell nevezni, olyan incidensnek, amelynek nem lett volna szabad megtörténnie, amely kétségkívül sajnálatra méltó.

A diplomaták különleges védelmet élveznek, függetlenül az általuk képviselt kormányok politikájától.

Az orosz külügy tiltakozik

Moszkva határozottan tiltakozott hétfőn a lengyel kormánynál a varsói orosz nagykövetet ért támadás és a győzelem napjára tervezett koszorúzási ünnepség megzavarása miatt – közölte az orosz külügyminisztérium.

A tárca által kiadott közlemény szerint a lengyel rendőrség tétlenül nézte, ahogy szélsőségesek megzavarták a varsói szovjet katonai temetőben megtartott koszorúzási ünnepséget, és erőszakot alkalmaztak Szergej Andrejev varsói orosz nagykövet és az orosz diplomáciai képviselet más tagjai ellen. A minisztérium szerint a lengyel hatóságok lényegében neonáci fiatalokkal szemben tanúsítottak engedékenységet.

A TASZSZ hírügynökség beszámolója szerint Oroszország varsói nagykövete hétfőn fellobogózott autóval érkezett a Zwirki i Wigura utcában lévő szovjet katonai háborús emléktemetőhöz. Miután kiszállt a járműből, az orosz külügyminisztérium szerint agresszív tömeg vette körül, amely korábban ukrán zászlókkal, vörössel leöntött lepedőkkel és oroszellenes jelszavakkal gyűlt össze az emlékhelyen.

Ekkor az orosz hírügynökség szerint nem volt rendőr a helyszínen. A sírok felé haladó diplomatákat feltartóztatták, és vörös folyadékkal töltött zacskókkal dobálták meg. A rendőrök idővel visszaszorították a tömeget, és a diplomatákat az autóikhoz kísérték.

Más, a temetőbe virággal érkezett embereknek az egybegyűltek azt kiabálták, hogy szerintük nincs joguk tisztelegni a katonák emléke előtt és megünnepelni a győzelem napját. Követelték, hogy a rendőrség akadályozza meg virágok elhelyezését.

Orosz hivatalos adatok szerint a Lengyelország náci megszállás alóli felszabadításáért folytatott harcokban mintegy 600 ezer szovjet katona vesztette életét.

Varsó és Moszkva között kiéleződött a feszültség a február végén elkezdődött ukrajnai orosz invázió miatt.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató