2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Ukrajna elzárja az Európába irányuló gázcsapot

Kijev “vis maiorra” hivatkozva leállítja az Európába irányuló orosz gázszállítás egyharmadát, azonban a Gazprom szerint nem merült fel olyan probléma, amely indokolná a lépést.

A Gazprom orosz gázipari konglomerátum nem kapott megerősítést arról, hogy vis maior vagy bármilyen akadálya lenne a gáz további tranzitjának egy Luganszk megyei csomóponton keresztül – közölte a vállalat kedden, miután az ukrán üzemeltető OGTSU bejelentette, hogy

“orosz megszállók” jelenléte miatt május 11-től leállítja a további szállításokat.

Az Ukrán Gáztranzitszolgáltató (OGTSU) kedden vis maiort hirdetett, mondván, hogy lehetetlen folytatni a gáz tranzitját egy Luganszk térségében található csatlakozási ponton és kompresszorállomáson keresztül. Mivel az OGTSU munkatársai “nem tudják elvégezni az operatív és technológiai ellenőrzést” a Szokhranovka belépési pontokon és a Novopszkov kompresszorállomás felett, a vállalat nem tudja folytatni szerződéses kötelezettségeinek teljesítését – közölte.

Az OGTSU közlése szerint szerdán reggel 7 órától nem engedik be az ukrán tranzitrendszerbe a gázt ebből a csatlakozási pontból. A Szokhrankovka az Ukrajnán keresztül Európába szállított orosz gáz közel egyharmadát – napi 32,6 millió köbmétert – adja az üzemeltetők szerint.

A Gazprom nem kapott megerősítést arról, hogy a Szokhranovkánál vagy Novopszkovnál vis maior vagy üzemzavar lépett volna fel – közölte kedden Szergej Kuprijanov, a vállalat szóvivője. Hozzátette, hogy az ukrán szakemberek mindvégig teljes hozzáférést kaptak mindkét létesítményhez, és korábban nem érkezett ezzel kapcsolatban panasz.

Kuprijanov azt is elmondta, hogy a Gazpromot értesítette az ukrán Naftogaz gázipari vállalat arról, hogy ha Oroszország továbbra is Szokhranovkán keresztül szállít gázt, Kijev ugyanennyivel csökkenti a kilépési ponton a mennyiséget, gyakorlatilag ellopva a gázt.

Bár az OGTSU azt javasolta, hogy a gázt a Szudzsa felé, a Szumi régióban található és az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló csatlakozóhoz irányítsák át, Kuprijanov szerint ez “technológiailag lehetetlen”.

“A MENNYISÉGEK ELOSZTÁSA VILÁGOSAN LE VAN ÍRVA A 2019. DECEMBER 30-ÁN KELT EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁSBAN, ÉS AZ UKRÁN FÉL EZT JÓL TUDJA” – MONDTA.

A Gazprom minden kötelezettségét teljesíti európai ügyfelei felé, a tranzitszolgáltatásokat a szerződésben foglaltaknak megfelelően és teljes mértékben kifizetve – mutatott rá Kuprijanov. Moszkva folytatta az Európába irányuló gázszállításokat, beleértve az Ukrajnán keresztül történő tranzitot is, függetlenül a folyamatban lévő katonai művelettől és az Egyesült Államok és uniós szövetségesei által Oroszország ellen bevezetett embargóktól.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató