2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Valter Attila olasz csapattársa a Giro d'Italia-n tüntetett a kormány „melegellenes törvényei” ellen

„Arra gondoltam, hogy talán valaki megpróbál megütni, de aztán arra jutottam, hogy egy ütést kibírnék” – nyilatkozta Jacopo Guarnieri.

Jacopo Guarnieri, a Groupama-FDJ kerékpárosa a Giro d'Italia budapesti csapatbemutatóján protestált a magyarországi „melegellenes törvény” ellen – olvasható a Telex cikkében. A lap azt írja: Guarnieri a múlt szerdán úgy lépett a pódiumra, hogy

egy rózsaszín-fehér-világoskék csuklószorítót is viselt, mindezzel a transzneműek jogai mellett állt ki.

„Ez egyfajta csendes, de nem néma üzenet volt. Alapvetően ez a téma már régóta foglalkoztatott, mert mint azt mindannyian tudjátok, Magyarországon 2021 közepén fogadták el a törvényt. Már decemberben beszéltem erről Valter Attilával, és megkérdeztem tőle, hogy milyenek az érzések az országban, és így tovább. Régóta foglalkoztatott ez az ötlet” – idézte Guarnierit a Cyclingnews.

Rengeteg elismerést kapott a közösségi médiában

A sportoló, aki a Telex szerint már máskor is kiállt az LMBTQ-jogok mellett, először szivárványos zászlót akart magán viselni, de később úgy döntött, hogy a transznemű zászló világoskék, rózsaszín és fehér színeit mutatja meg.

Végül a csapatbemutató színpadára lépett egy ilyen színű karszalaggal.

(A borítóképen Guarnieri a bal oldalon áll.) A lap azt írja: ezt a lépést a Groupama-FDJ csapata is kockázatosnak látta, ezért döntött úgy, hogy a Giro riporterei csak azután beszélhetnek Guarnierivel a tiltakozásáról, hogy a verseny elhagyta Magyarországot.

„Azt gondoltam, hogy talán felbosszanthat valakit, de én inkább a nagyközönségre gondoltam, mint a politikusokra. Arra gondoltam, hogy az időfutamon talán valaki megpróbál megütni. De elgondolkodtam ezen, aztán arra jutottam, hogy »Nos, egy ütést kibírnék«. Úgyhogy azt mondtam: »Oké, miért ne?«. Végül is ez Európa, szóval próbáljuk meg. Biztos voltam benne, hogy kockázat nélkül is át tudom adni az üzenetet” – mondta Guarnieri.

A kerékpáros azt mondta, hogy

tettéért rengeteg elismerést kapott a közösségi médiában,

de a mezőnyben visszhangtalan maradt kiállása, se pozitív, se negatív megjegyzéseket nem kapott versenytársaitól. 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató