2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A rendőrség szerint manipulál és hazudik az ellenzéki média

Az EUobserver.hu oldalon megjelent (röviddel ezután a 24.hu által is átvett), azonosíthatatlan személyek „elmondására” alapozott egyoldalú cikk – a korábbiakat is túllicitálva – már az Ukrajnából menekülőket is belekeveri az ügybe. Itt írtunk erről.

Az állítólag Ukrajnában családjával élt, onnan a háború miatt menekülni kényszerült libanoni férfi esete azért is hiteltelen, mert mind az ukrán, mind a román határon mindenkit ellenőrzünk, és akinek nincs érvényes (értsd: schengeni térségbe utazásra jogosító) útiokmánya, de bármi módon igazolja vagy legalább valószínűsíti, hogy Ukrajnából érkezett és ott jogszerűen tartózkodott, annak ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást állítunk ki.

Ez az első napokban a határ közelében lévő ún. gyűjtőpontokon történt, azóta már a határátkelőhelyeken. Ilyen okmány birtokában Magyarországon (sőt tapasztalatok szerint az egész Unióban) szabadon mozoghat bárki.

Az illegális módon, azaz nem a határátkelőkön Magyarországra bejutó vagy bejutni próbálók esetében a rendőrség mindenkor a hatályos jogszabályok szerint jár el.

Amennyiben ilyen személyeket észlelünk, úgy velük szemben a körülményeknek megfelelő eljárást folytatunk a rendőrségi és az államhatárról szóló törvény alapján.

A cikkben vázolt történetek kevésbé hangsúlyozott alapja sajnos mindennapos:

szándékosan jogszerűtlenül, sokszor erőszakosan, a hatósági személyeket provokálva, támadva, vagy a közúti közlekedés egyéb résztvevőit súlyosan veszélyeztetve próbálnak naponta akár több százan átjutni, áttörni Magyarországon.

A nyilvánvaló figyelmeztetésekkel, akadályokkal, hatósági felszólításokkal nem törődve, minden lehetséges módon ki akarják vonni magukat az intézkedés alól.

Nekünk rendőröknek és a bennünket segítő katonáknak az a feladata, hogy az ország területén a közrendet és közbiztonságot fenntartsuk, a magyar jogot tartsuk és tartassuk tiszteletben, miközben nem léphetjük át annak határait.

Ha esetleg ezzel ellentétes magatartást tapasztalunk, azonnal fellépünk a kollégáinkkal szemben is; belső vizsgálatot folytatunk vagy feljelentést teszünk az ügyészségen.

Egyetlen visszaélésre utaló (helyhez, időhöz, személyhez köthetően), azonosítható ügyet sem hallgattunk el, vagy ha bizonyosságot nyert, hagytunk büntetlenül.

Az ezt kétségbe vonó célzásokat, kijelentéseket határozottan visszautasítjuk és felszólítjuk az érintetteket, hogy bizonyítékaikkal álljanak elő!

Számunkra a jogszerűség és a hitelesség nem valamiféle lobbi célokat szolgál és nem a figyelem felkeltésre használjuk, hanem hivatásunk alapfeltétele - írja a Police.hu.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató